Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Přišel Janeček, Farský se snaží odejít a prezident přestal bojovat za (ruské) národní zájmy

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Redakce Deníku N nabízí čtenářkám a čtenářům degustaci nejdůležitějších okamžiků v tuzemské politice za uplynulý týden. PolitikoN má příchuť střelného prachu a může obsahovat stopy hořkých plodů z Oregonu, vypěstovaných poněkud menší upřímností hnutí STAN.

Týden politického dění začal vlastně už nedělní událostí: prezident Miloš Zeman usoudil, že se ve službě republice zase tak předřít nemusí, a naplno řekl, že se už nad zahraniční politikou nebude scházet s jinými ústavními činiteli než premiérem Petrem Fialou (ODS).

Připomeňme, jak schůzky k zahraniční politice začaly: když se prezident v roce 2014 rozhodl, že mu je jedno, že Česká republika má vládu a zahraniční politiku a že si bude vyprávět, kde chce, co chce – protože na premiéra, který měl tu drzost vzdorovat Zemanovu pokusu o sesazení, se ohlížet nebude. Vláda Bohuslava Sobotky přistoupila k obřadu zaříkávání jezevce, známému též jako koordinační schůzky. Prezidenta potěšilo, že za ním někdo musí jezdit, a od příště už jen Sobotkovi občas zahrozil holí.

Schůzky teď končí prostě proto, že zestárlý prezident nemá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější