Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Současný sociální stát s těmito příjmy neudržíme, říká guvernér centrální banky Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok ve své funkci skončí za půl roku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok ve své funkci skončí za půl roku. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česká národní banka se snaží utlumit inflační očekávání a postupně zvyšuje úrokové sazby. U minulé vlády si tím vysloužila kritiku, že zbytečně brzy podkopává ekonomický růst po pandemii. Proč se k takovému kroku radní ČNB rozhodli? V čem byla jejich situace jiná proti jejich kolegům z americké nebo evropské centrální banky? Na tyto otázky odpovídá v rozhovoru s Deníkem N guvernér Jiří Rusnok.

Vy jste doposud při zvyšování úrokových sazeb stříleli spíše nad očekávání analytiků. Bylo záměrem trh překvapovat?

Primárně nebyl záměr překvapovat trh, ale vyslat velmi silný signál, že inflace vysoko nad naším cílem je pro nás kruciální záležitost a my budeme postupovat razantně. V takto mimořádné situaci je potřeba použít mimořádné nástroje a přístupy.

Jak vnímáte náladu uvnitř bankovní rady? Je většina stále nakloněna zvyšování sazeb? Nebo jsou jednání stále napjatější?

Z toho, co jsem zatím interně i externě zaznamenal, je rozdělení stále stabilní – pět ku dvěma. Většina si za těmito kroky dále stojí.

A debaty jsou stále podobné jako v době, když byly sazby níže?

Debaty jsou asi stále podobné, nic nového se v nich neobjevilo. Dokonce se mi zdá, že jsou spíš klidnější a každý si drží svoji pozici. A ani ze strany minority žádnou novou argumentaci neslyším. Slyším jen to, že chtějí zachovat status quo. Je ale zvláštní, že nenavrhují snižování sazeb. Jsou tedy de facto pro zvyšování sazeb, ale vždy jsou o to jedno zasedání pozadu.

Jeden z nich, člen rady ČNB Oldřich Dědek, v rozhovoru se serverem Seznam zprávy řekl, že není rebel, ale že prosazuje stejnou politiku jako Evropská centrální banka nebo americká centrální banka Fed. Ty se na zvyšování sazeb teprve chystají. V čem se liší uvažování a ekonomický kontext při rozhodování ČNB a velkých klíčových hráčů?

Zdroje inflace jsou u nás mnohem více domácí provenience. Tady je to přibližně padesát na padesát. U nich je evidentní, že je to více globální, dovezená inflace. Na rozdíl od nich máme

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Osobní finance

Rozhovory

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější