Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starostové vrší problémy. Poškození reputace si ale nemohou dovolit

Ministr vnitra Vít Rakušan musí řešit nejasnosti kolem sponzorských darů pro STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr vnitra Vít Rakušan musí řešit nejasnosti kolem sponzorských darů pro STAN. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Starostové a nezávislí se od voleb potýkají s několika nepříjemnými kauzami, naposledy museli řešit okolnosti cesty poslance Jana Farského do USA. Samy o sobě tyto problémy pro STAN nejsou ničivé, mohou ale podkopávat jeho důvěryhodnost. To si hnutí, které nemá až tolik jádrových voličů a je obecně zvažovanou alternativou, nemůže dovolit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Starostové a nezávislí se dokázali v posledním roce a půl propracovat ze skupiny pětiprocentních stran a hnutí do pozice druhé nejsilnější vládní partaje s velmi vlivným kabinetním zastoupením. Po volbách, které pro ně znamenaly historický úspěch, se ale postupně dostali do problémů.

V minulých týdnech a měsících totiž museli řešit hned několik více či méně závažných kauz, které je poškozovaly. Jen v tomto týdnu vedení STAN projednávalo dvě veřejně přetřásané události: jednak vracelo finanční dary od právnických osob ve výši 3,4 milionu korun, vedle toho jejich sněmovní řady opustí jeden z nejvýraznějších politiků – Jan Farský, toho času na stáži ve Spojených státech. Farský byl kritizován zejména za to, že ve volební kampani o této plánované cestě neinformoval a zaštiťoval se podporou osobností, které se od ní distancují.

Už dříve museli Starostové měnit svého kandidáta na ministra průmyslu a obchodu, když Věslav Michalik odstoupil kvůli byznysovým aktivitám své rodiny.

Web STAN (20. 1. 2022) zachycuje dvě z aktuálních kauz kolem hnutí. Zdroj: reprofoto Starostové a nezávislí

Žádná z kauz nebyla pro STAN zásadně ohrožující. Alespoň ne okamžitě. Michalika hnutí po zveřejnění informací o jeho podnikání a možném střetu zájmů stáhlo a nahradilo jej zjevně kompetentním ministrem Jozefem Síkelou.

Možné netransparentní dárcovství Starostové nakonec vyřešili radikálně – vzdali se darů od právnických osob. „Jen dodržovat zákon zjevně v tomto případě nestačí – a my tento postoj respektujeme a zohlednili jsme ho. Žádné peníze nám nestojí za to, abychom riskovali důvěru, kterou nám lidé dali,“ řekl k celé věci předseda Vít Rakušan. Kauza Farského pak končí poslancovou rezignací.

Špatný odhad

Všechny tyto příběhy jsou ale v součtu problémem zejména reputačním. Byť se může jevit, že to není až tak zásadní, u Starostů to nemusí platit. Při dlouhodobém pohledu na data podpory STAN se totiž ukazuje jedna věc:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější