Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karel Janeček otevírá sezonu prezidentských uchazečů. Jak se mezi ně dostal a co chce?

Karel Janeček na vyhlášení výsledků obnovené hudební ankety Český slavík. Foto: ČTK
Karel Janeček na vyhlášení výsledků obnovené hudební ankety Český slavík. Foto: ČTK

Letošní sezona oficiálních představení uchazečů o Hrad začala dnes s matematikem, miliardářem a filantropem Karlem Janečkem. Mužem, který se od značné části spektra liší a jehož možný dopad na volby je těžké odhadovat. Deník N přináší jeho profil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Informace o Janečkově zvažované prezidentské kandidatuře se objevila krátce před sněmovními volbami na podzim 2021 – server Lidovky.cz tehdy napsal, že to říká „zdroj obeznámený s přípravami“. Mohla to být shoda náhod, ale také pečlivě připravený „únik“; každopádně se to stalo tématem a zjevně to byla pravda.

Pro oznámení kandidatury si Janeček vybral pražské divadlo La Fabrika. Oznámení kandidatury pojal neobvykle – v první fázi přenosu seděl mezi asi dvěma desítkami hostů v hledišti, s nimiž si povídal, jak se jim v Česku žije. Teprve pak oznámil, že bude kandidovat na prezidenta.

Za své priority označil vzdělávání, spravedlnost, kde tematizoval boj proti korupci, zdraví a životní styl, budoucnost obyvatel i jejich dětí a svobodu. „Ukazuje se, jak snadné je přijít o objektivní a vyvážené informace ve veřejném prostoru. Vidíme a zažíváme, jak snadné je vyvolat mezi lidmi strach,“ řekl bez podrobností Janeček.

Řekl, že letos bude iniciovat aktivity, jichž se bude osobně účastnit a jejichž cílem bude „hledat odpovědi na celou řadu otázek“. A nakonec prohlásil, že je ve své práci připraven pokračovat „s maximální intenzitou a dopadem jako prezident České republiky“.

Výše uvedený zdroj LN řekl, že důvodem Janečkova rozhodnutí je omezování svobod za pandemie covidu-19. Prezidentská funkce ovšem je co do pravomocí v celostátní politice jediná, z níž nemůže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Profil

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější