Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jedním směrem proudí turisté ze Západu, opačným místní lidé. Za hranicemi jich už žije více než třetina

I tady ještě nedávno žili lidé. Foto: VTA
I tady ještě nedávno žili lidé. Foto: VTA

Albánský deník Roberta Dobry: Je to svérázná země, která mívala špatnou pověst, ale Češi ji už dávno vzali na milost – každý rok se tam vydává víc a víc z nás, a to zejména do těch nejvyhlášenějších i nejopuštěnějších míst. V horách, jen kousek od nejnavštěvovanějších pláží na jejím jihu, návštěvník narazí na úplně jiný svět.

„Stát nás nechal na holičkách,“ řekl mi tam onehdy Fatmir, jeden z několika obyvatel, kteří ještě neopustili smutně krásnou vesnici Kapariel. A nejenom on – tuhle větu lze obzvlášť na albánském venkově slyšet bolestně často. Jen málokde ale dává takový smysl jako právě tady, mezi rozpadajícími se domy jedné z nejpustějších albánských vesnic plné starých platanů, které zažily radosti i strasti mnoha generací. Pouhých dvacet kilometrů od vzkvétajících turistických resortů v této kdysi velké vsi bez silničního spojení žije jen pár lidí, kteří se živí sběrem bylin a jejich prodejem ve vzdáleném městě.

O Kaparielu by se toho dalo napsat hodně, ale vylidňování se týká celého albánského venkova (a dalo by se říct, že jde o fenomén celobalkánský). Albánie je však přece jen specifická – přechod od totality a absolutní izolace k demokratické formě vlády v 90. letech znamenal i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější