Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět důvodů, proč se matky po narození dítěte vracejí do práce tak brzy. Nejsou to jen peníze

Už aby bylo větší a já mohla jít do práce... Ilustrační foto: Fotolia
Už aby bylo větší a já mohla jít do práce… Ilustrační foto: Fotolia

Komentář Terezy Mynářové: Peníze a vzdalující se kariéra nejsou jediný důvod, proč se matky vracejí do práce často ještě před tím, než jejich dítě začne chodit. Svoji roli může hrát i chybějící komunita nebo pocit, že vydělávat při malých dětech je normální.

Mateřská dovolená je v České republice pátou nejdelší v Evropské unii – více než našich základních 196 dní mohou využívat už jen Švédi (480 dní), Bulhaři (410 dní), Slováci (238 dní) a Chorvati (208 dní). Stejně tak mají české matky benevolentnější podmínky, pokud jde o délku navazující rodičovské dovolené – čerpání rodičovského příspěvku lze rozložit do čtyř let věku dítěte a zaměstnavatel je ze zákona povinen matce nebo otci poskytnout dovolenou do třetích narozenin potomka.

I přes to se řada maminek snaží začít pracovat výrazně dříve.

Mé známé si navzájem dohazují přivýdělky. Nebo si rovnou ve dvojicích hlídají děti, aby ta druhá něco stihla. Další si stěžují, jak je pro ně náročné najít místo, kvůli němuž nebudou muset dávat dvouleté nebo ještě mladší dítě na full-time do drahých soukromých jeslí. Některé ženy se snaží v časech, kdy děti spí, lepit dohromady práci na částečný úvazek, jiné si rovnou najdou brigádu mimo svůj obor, jen aby nemusely krátit čas s rodinou.

To všechno potvrzuje například i společnost SAP Services, která poskytuje finanční a personální služby pobočkám po celém světě. „Podle našich údajů už dávno neplatí, že se matky snaží s dětmi zůstávat doma co nejdéle. Například v uplynulém roce se nám jich třetina vrátila do jednoho roku od nástupu na mateřskou dovolenou,“ chlubí se personalistka firmy Lenka Pospíšilová.

Co žene maminky, včetně autorky textu, k tomu, aby se vrátily alespoň částečně a alespoň na dálku do práce dřív, než je nutné?

O pětinu méně peněz

Nejčastěji experti zmiňují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější