Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Takto jsme nebyli domluvení, na to se ptát nebudete…“

K práci tiskového mluvčího patří vylepšovat mediální obraz toho, kdo jej zaměstnává. Ilustrační foto: Adobe Stock
K práci tiskového mluvčího patří vylepšovat mediální obraz toho, kdo jej zaměstnává. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Jiřího Svobody o věčném boji a často i nevraživosti mezi novináři a tiskovými mluvčími. Jaká by měla být role těch druhých, nedávno popsal jeden z nich, a mezi novináři nastal poprask. A co to zkusit jinak?

S novou vládou přichází na ministerstva i řada dalšího personálu, včetně mluvčích. Tedy lidí, kteří jsou nesmírně důležití pro novináře. Na ministerstvu průmyslu a obchodu tento post nově zastává Vojtěch Srnka, donedávna novinář v řadách Českého rozhlasu. Ve videu pořadu Newsroom ČT24 ale pronesl větu, která mnohé jeho bývalé kolegy pobouřila. „Když dáváme někam rozhovor a ten dotyčný (novinář) se (ministra) ptá na něco, na čem jsme nebyli domluvení, tak vím, že se musím postavit a říct ‚Takhle jsme nebyli domluvení, na to se ptát nebudete‘.“

Na první pohled možná kontroverzní vyjádření, s nímž na sociálních sítích vyjádřili nesouhlas například Srnkovi nedávní kolegové z branže – Ondřej Kundra z Respektu nebo Martin Veselovský z DVTV. Jaké právo má mluvčí zasahovat do otázek, které novinář pokládá? Praxe je ale trochu složitější a troufám si říct, že Srnka zkrátka jen trefně poodhalil, jak „mluvící hlavy“ skutečně fungují.

Tiskový mluvčí je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější