Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obviněn z uhelné vlastizrady. Exprezident Porošenko před soudem vysvětluje, jak zachránil Ukrajinu před zmrznutím

Ukrajinský exprezident Porošenko jako první čelil ruské agresi a separatismu na východě země. Foto: Gleb Garanič, Reuters
Ukrajinský exprezident Porošenko jako první čelil ruské agresi a separatismu na východě země. Foto: Gleb Garanič, Reuters

Léto 2014. Ukrajina je de facto ve válce s Ruskem. Východní teritoria země ovládají separatisté s ruskými generály, poradci i tanky v zádech. Tehdejší prezident Porošenko dnes stojí před soudem, aby vysvětlil, proč tehdy nakupoval uhlí od nepřátel země.

Každý krok od chvíle, kdy Petro Porošenko, bývalý prezident Ukrajiny, pátý v pořadí od vyhlášení nezávislosti, vyšel z letadla a vstoupil na ukrajinskou půdu, sledovaly desítky kamer.

Přímý přenos z návratu politika a oligarchy z Polska do vlasti živě vysílalo několik zpravodajských webů.

Množily se spekulace, zda bude zatčen hned v příletové hale, později, nebo vůbec ne, a jaký podíl na celém politickém skandálu, který může snadno přerůst v ústavní krizi, má Moskva.

Jisté podle ukrajinských novinářů je, že ze situace na Ukrajině mají v Kremlu přinejmenším radost.

Petro Porošenko je podezřelý z vlastizrady a financování teroristické organizace. Dnes soud v Kyjevě ale nerozhoduje o tom, čím se přesně bývalá hlava Ukrajiny provinila, ale zda bude vzat do vazby, nebo bude na hlavní líčení dál čekat na svobodě.

Přesně v 11 hodin 40 minut kyjevského času přichází soudce Alexej Sokolov do síně Pečerského soudu v Kyjevě a tisíce lidí sledujících přenos online zjišťují, že nic neslyší. Na ulici před budovou se totiž příznivci exprezidenta hlučně snaží dát najevo, že tohle není boj za spravedlnost, ale hon na čarodějnice. Bubnují na bubny a křičí politická hesla s takovou razancí, že přehluší monotónní, tichý hlas soudce.

Lidé brání svého lídra a ostře kritizují současné vedení země. Byl by to klasický legitimní projev opozice, kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější