Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covid tu bude ještě 40 let, prorokuje seriál South Park. V nových speciálech se dívá do budoucnosti a chystá další sérii

South Park. Foto: Comedy Central
South Park. Foto: Comedy Central

Americký animovaný seriál South Park, který letos oslaví čtvrtstoletí, se u diváků uvedl prvoplánovou vulgaritou. Jak ale ukazují novější série a aktuální hodinové speciály, od té doby se výrazně změnil. Nová řada po třech letech pauzy se na Comedy Central bude vysílat od 2. února; v originálu bude dostupná online i z Česka.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Většina seriálových tvůrců se rozhodla pandemii a zábavu nemíchat. Takže i když nová díla vznikají v podmínkách svázaných restrikcemi, covid jako by nebyl. Seriálové postavy nenosí roušky, nedodržují rozestupy, neočkují se a nemluví o tom, čeho je jinak ve skutečném světě plné zpravodajství.

Je to pochopitelné – na jedné straně kvůli předpokladu, že divák si u obrazovky chce primárně odpočinout, na straně druhé proto, že natolik složité téma jako pandemie je těžké uchopit způsobem, který nikoho neurazí. Především u komediálních seriálů není nepředstavitelné, že v zájmu eskapismu prostě budou vše kolem koronaviru ignorovat, i kdyby to mělo trvat další roky. Dá se však takovým způsobem dělat satira?

Dalších pět let se South Parkem

Trey Parker a Matt Stone na tuto otázku odpověděli záporně, když už v září 2020 vypustili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Seriály

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější