Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO chce ukázat i své poslance, nejvíc je vidět Schillerová. Popisujeme, co se v hnutí děje po odchodu do opozice

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Dosud vládní hnutí ANO si zvyká na opoziční roli. V té zatím vyniká exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Hnutí částečně obměnilo svůj marketingový tým a přišlo se strategií, jak z opozičních lavic uspět. Popisujeme, co se v Babišově hnutí po odchodu do opozice děje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bude poledne 17. prosince a Andrej Babiš (ANO), tehdy ještě jako premiér, stojí u okna Úřadu vlády a vyhlíží modrý autobus, kterým přijíždějí členové nové vlády Petra Fialy (ODS). Ty po příjezdu u dveří Strakovy akademie vítají končící ministři, kteří pak svým nástupcům jeden po druhém předají své úřady. Babiš vše shrnuje na Twitteru ve svém posledním videu ze Strakovky.

O své zážitky se dělí také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která si ze sociálních sítí oblíbila především Instagram, kde postupně nasbírala přes osmnáct tisíc sledujících. „Žádný generál bez vojska nikdy nic nevybudoval. Ani bitvu, ani válku. Kdybych za sebou neměla tuto obrovskou armádu, která spočívá ve vás, tak bych to určitě také nezvládla. (…) Bylo mi velkou ctí být vaší ministryní,“ říká na zveřejněném videu v červených upnutých šatech svým kolegům z ministerstva.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Tým nové „šéfky“

Mohlo by se zdát, že s odchodem z vlády se její aktivita na sociálních sítích utlumí. Nestalo se tak. Poslanci ANO si ji zvolili do čela největšího opozičního klubu a Schillerová tak k občanům nadále denně promlouvá z televizních obrazovek i stránek novin, velmi aktivně vystupuje na tiskových konferencích ve Sněmovně i od řečnického pultu na plénu.

Bývalá ministryně je sněmovním nováčkem, poslanecký mandát získala poprvé právě až na podzim. A do nové role se pustila naplno.

„Přišla a trochu se zdálo, že je zvyklá, že se vše točí kolem ní. Chvíli trvalo, než si to všechno sedlo a řeklo se, kdo má co na starosti,“ popisuje hlas blízký vedení ANO. „Je ráda vidět, ale je velmi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Sociální sítě

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější