Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč je dobré vědět, že se možná mýlíte

Definic termínu „intelektuální pokora“ existuje několik – záleží‚ koho přesně se zeptáte. Foto: Neonbrand
Definic termínu „intelektuální pokora“ existuje několik – záleží‚ koho přesně se zeptáte. Foto: Neonbrand

Způsobů, jak definovat intelektuální pokoru, existuje několik. Nakonec se ale všechny shodnou v následujícím: jde o schopnost přiznat vlastní omylnost. V čem přesně intelektuální pokora spočívá? Jací lidé jí nejčastěji disponují? A proč bychom nad ní vůbec měli přemýšlet?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před pár lety se Julia Rohrerová obrátila na kolegy s netradiční prosbou: vyzvala je, aby přiznali, v čem všem se ve své práci zmýlili.

Neptala se ze škodolibosti a špatné vůle – německou psycholožku k otázce přivedly vážné pracovní důvody. Stala se totiž vedoucí výzkumného týmu evropských a amerických psychologů, kteří se rozhodli prozkoumat, jak snadno či obtížně uznávají své chyby vědci samotní. Výzkum nazvala příznačně: Projekt ztráty jistoty.

O svých chybách nakonec promluvilo několik akademiků, odborníci z oblasti psychologie osobnosti nebo kriminální či sociální psychologie. I přes rozdílné zaměření se ale nakonec ukázalo, že se jejich badatelské omyly až tak moc neliší: chybná metodika, nesprávná dedukce, nevědomé zacházení s daty tak, aby potvrdila jejich hypotézu.

Že to musel být pro vědce mimořádně bolestivý moment, je jasné asi každému, kdo už někdy zjistil, že jsou věci jinak, než se domníval – tedy naprosto všem. Těžko se tak při poslouchaní příběhu vědců ubránit mimovolným otázkám: Proč by se někdo dobrovolně pustil do hlubokého přemýšlení nad tím, co všechno udělal špatně? A proč by to proboha dělal veřejně – a ještě k tomu před konkurenty z oboru?

Na konkrétní důvody bychom se pochopitelně museli zeptat vědců samotných. Jedno však můžeme předpokládat:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Rodina a vztahy

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější