Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tradiční“ vakcína pro váhající neočkované přijde později. Známe detaily

K očkování vakcínou Nuvaxovid se v Česku zatím předregistrovalo jen 8103 lidí. Foto: Adobe Stock
K očkování vakcínou Nuvaxovid se v Česku zatím předregistrovalo jen 8103 lidí. Foto: Adobe Stock

Vakcínu Nuvaxovid od americké firmy Novavax, jejíž část se vyrábí i v Česku, EU autorizovala už loni v prosinci. Do členských států včetně Česka se však dostane až v týdnu od 21. února, byť ministerstvo zdravotnictví původně avizovalo leden. Do poloviny března by mělo přijít 370 000 dávek, které objednalo ještě ministerstvo Adama Vojtěcha, v druhém čtvrtletí pak dalších 400 000 dávek, které objednalo už nové vedení ministerstva zdravotnictví. Popisujeme, jak by Nuvaxovid mohl být distribuován a kdo ho může dostat.

Nuvaxovid je vůbec první takzvaná proteinová vakcína, která se dostává do EU. Její významná část, samotný spike protein koronaviru, se vyrábí mimo jiné i v Česku, logistiku to ale nijak nezrychlí. Vakcíny proti covidu-19 zatím prakticky pokaždé objednávala pro členské státy dohromady Evropská komise, a distribuce tedy musí být v celém bloku centrální a začít najednou.

„Novavax včera potvrdil, že začne dodávat Nuvaxovid do Evropské unie v týdnu od 21. února. Všech 370 tisíc dávek objednaných na první čtvrtletí letošního roku by pak mělo přijít ve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější