Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Těžký průběh omikronu u nás může mít až dvacet tisíc lidí. A to ve velmi krátkém čase, varuje Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK
Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK

Relativně dobré zprávy o omikronu z Dánska či Británie ještě nemusí znamenat optimismus pro Česko, upozorňuje v rozhovoru pro Deník N Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Na rozdíl od těchto zemí mají totiž Češi mnohem méně očkovaných.

Co se v rozhovoru dočtete:

  • Proč se může v Česku vyvíjet epidemie jinak než v Británii nebo v Dánsku.
  • Jaké parametry napovídají tomu, že se nemocnice mohou opět zaplnit.
  • Na čem závisí, zda omikron nezpůsobí větší zahlcení nemocnic jako varianta delta.

Data z Evropy ukazují, že omikron nezpůsobuje tolik hospitalizací jako předchozí vlny. Je důvod k optimismu i v Česku, které na nejvyšší čísla nákaz teprve čeká?

Velmi rád bych řekl, že ano, ale není to možné s jistotou říci. Každá země má úplně jiné podmínky. Víme, že omikron je oproti deltě až třikrát nakažlivější a zároveň má jen třetinovou virulenci (schopnost způsobovat vážný průběh onemocnění, pozn. red.). Nízká virulence je z velké části kompenzována (bohužel) vysokou nakažlivostí. V krátkém čase se touto variantou viru může nakazit velmi vysoký počet osob a i nízké procento s těžkým průběhem tak může znamenat vysoký absolutní počet vážně nemocných.

Tyto propočty se ale v zahraničí zatím nepotvrdily. Omikron posílá do nemocnic v Británii, Dánsku, Francii a dalších zemích výrazně méně lidí, než tomu bylo na podzim, kdy se šířila delta.

Ano, čísla ze zahraničí dávají důvod k určitému optimismu. Na druhou stranu, ve jmenovaných zemích vlna omikronu teprve probíhá a do nemocnic přicházejí lidé až s určitým zpožděním. Takže bych byl zatím opatrný dělat už celkový účet za omikronem v Evropě.

Na čem tedy nyní závisí, jak u nás budou kvůli omikronu zatížené nemocnice?

Je zřejmé, že i proti nové variantě stále dobře funguje očkování, posilující dávka téměř eliminuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější