Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Revoluce v České poště, blíží se konec hotovosti a nová banka láká na vyšší úrok

Ilustrační foto: Pixabay, stevepb
Ilustrační foto: Pixabay, stevepb

Díky unikátnímu řešení od České pošty už nebudeme muset zatěžovat svou domácí váhu. A brzy si možná ušetříme i zbytečné čekání na doručovatele. Dnes podáte, za týden dodáme – i tak může vypadat nové heslo státního podniku. Projděte si pravidelný přehled nejzajímavějších zpráv z oblasti osobních financí.

Pozor na černý obal

Od března se za balíky začne platit jinak. Česká pošta to prezentuje jako zjednodušení. „Končíme s komplikovaným výpočtem ceny na základě hmotnosti,“ oznamuje.

Na co se tedy můžeme těšit? Místo vážení nás čeká měření. Čím delší balík, tím dražší – bez ohledu na hmotnost. Tuzemské balíky budou rozděleny podle nejdelší strany do kategorií S (do 35 cm), M (50 cm), L (100 cm) a XL (240 cm). U zásilek do zahraničí zůstává rozhodující hmotnost.

Připlatí si tak lidé, kteří posílají sice lehčí, ale objemnější balíky – i když třeba velmi tenké a úzké. Naopak část odesílatelů může oproti dosavadnímu stavu ušetřit. Český telekomunikační úřad pro agenturu ČTK poznamenal, že takový způsob stanovení ceny je v rámci Evropy unikátní – nikdo další ho podle dostupných informací nepoužívá.

Ale zas tak jednoduché to nebude. Nový systém se vztahuje jen na balíky do 30 kilogramů, u nichž součet všech tří stran nepřesahuje 300 centimetrů, mají tvar krychle nebo kvádru, některý z jejich rozměrů není menší než 0,8 cm, jsou zabaleny v kartonovém či jiném pevném obalu a zároveň nejsou zabaleny v obalu černé barvy. Kdo se do pravidel nevejde, ten si připlatí, protože s takovou zásilkou má pošta více práce při třídění nebo přepravě.

Měření místo vážení. Zdroj: Česká pošta

S další novinkou už se státní podnik nepochlubil.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější