Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dotační kyvadlo se vzdaluje velkým zemědělcům. Vysvětlujeme, o co jde ve sporu o podporu

Zemědělci z Agrární komory v úterý proti novému nastavení dotací protestovali před Úřadem vlády. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zemědělci z Agrární komory v úterý proti novému nastavení dotací protestovali před Úřadem vlády. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nové nastavení podpory rozděluje velké a malé zemědělce. Popisujeme, proč se nedokážou shodnout.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ani ne měsíc po sestavení nové vlády se před jejím sídlem v centru Prahy sešly podle odhadů policie více než čtyři tisíce zemědělců. S transparenty jako „Neberte nám práci“ nebo „Pirstan a Spolu, hrobaři českého zemědělství“ protestovali proti novému systému dotací, který chce narychlo nastavit vláda Petra Fialy.

Novinky ale proti sobě nestaví jen politiky a zemědělce, ale i malé a velké podniky. Ty menší by si totiž z dotací měly ukousnout větší díl než doposud. Zvýhodněni by měli být i ekologicky hospodařící zemědělci.

Největší část zemědělské podpory jde dlouhodobě na takzvané přímé platby – jejich součástí jsou hlavně platby na plochu, které jsou jednotné pro jeden hektar. Tato platba pro loňský rok na hektar činila necelých 3332 korun, další peníze dostávají například podniky hospodařící šetrně k přírodě nebo mladí zemědělci. Podporuje se také výroba jednotlivých produktů.

Původně se mluvilo o tom, že by se tyto přímé platby měly zastropovat. Argumentem bylo, že jednotný systém ve výsledku nahrává podnikům s velkou obdělávanou plochou, které na druhé straně využívají úspor z rozsahu. Právě proti tomuto záměru před Strakovou akademií hlasitě protestovali zemědělci sdružení v Agrární komoře. Ta zastupuje hlavně velké podniky, které by vládnoucí koalicí avizovaný strop pro zemědělské dotace zasáhl nejvíce.

Ačkoli vláda ve své koaliční smlouvě i v programovém prohlášení slibuje podporu zastropování dotací, ty přímé nakonec zůstanou bez limitu. Malí zemědělci přesto mají z celkového balíku přímých plateb získávat větší díl peněz.

Nově totiž každý podnik získá vedle dosavadních plateb na hektar ještě dodatečné peníze na prvních 150 hektarů, na tuto platbu má přitom nárok každá firma. Například podnik se sto hektary tak dostane

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Vláda Petra Fialy

Zemědělství

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější