Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covidová čísla ukazují, že omikron v Česku ani v Německu stále ještě neudeřil. Západní Evropa je zasažena naplno

Počty případů rostou tak strmě, jako ještě nikdy. Grafika: Deník N
Počty případů rostou tak strmě, jako ještě nikdy. Grafika: Deník N

Zatím ještě pořád u nás vycházejí covidové statistiky dobře – na rozdíl třeba od USA, kde v nemocnicích leží nejvíce pacientů od začátku pandemie. Ve srovnání s tím vypadá Česko naprosto bezpečně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začneme pohledem z velké dálky. Když se podíváme na počet případů covidu za celou dobu epidemie, naskýtá se působivý obrázek (na našem prvním grafu). Je z něj vidět, že nikdy v minulosti neodhalily testy tolik nových případů jako teď. Předchozí vlny epidemie vypadají vedle té dnešní skoro zanedbatelné.

A růst není u konce. V zemích jako Francie, Itálie, Rakousko, Švédsko, Spojené státy a v řadě dalších denní počty případů dále rostou.

Jedinou výraznou výjimkou v západní Evropě je Německo. I tam pozitivních v posledních dnech přibývá, ale zatím ne tak dramatickým tempem jako například v sousední Francii. Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko se zatím v tomto směru podobají Německu (ale ne třeba Rakousku). Existují různá vysvětlení, proč jsou rozdíly mezi zeměmi tak velké, většina odborníků se ale zatím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Varianta omikron

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější