Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příliš přeplacených úředníků? Výzkumníci se podívali na to, kolik jich v Česku opravdu je a jaké platy berou

Státních úředníků není dle odborníků až tolik, kolik by debata o potřebě snižování jejich počtu mohla naznačovat. Foto: Adobe Stock
Státních úředníků není dle odborníků až tolik, kolik by debata o potřebě snižování jejich počtu mohla naznačovat. Foto: Adobe Stock

Při hovorech o nutnosti ušetřit se většinou mluví o propouštění úředníků. Jenže ti tvoří pouze malou část státních zaměstnanců a poměr jejich platů ve srovnání s průměrnou mzdou v posledním desetiletí výrazně klesl, ukazuje nový výzkum think tanku IDEA. Přesnými čísly chtějí odborníci vnést fakta do diskuse, kde se podle nich často neobjevují.

„Představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst,“ píše se v několik dnů starém programovém prohlášení vlády Petra Fialy. Tato rétorika není v Česku nová a vládní závazek je jedním z mnoha plánů a příslibů, že se proškrtají úřednická místa ve státní správě, která politici často prezentují jako nadbytečná. I Fialův předchůdce Andrej Babiš například v roce 2018 v projevu mluvil o tom, že „máme strašně moc úředníků“.

„Je to naprosto nepodložená diskuse bez faktů,“ říká o podobných prohlášeních autor výzkumu Petr Janský. „Lidé zajišťující fungování státu jsou často otloukánky v debatách o veřejných financích. Politici nebo další účastníci veřejné diskuse říkají, že je jich moc nebo jsou moc drazí. Je jich opravdu moc? Jsou opravdu moc drazí? To už ve veřejné diskusi chybí,“ vysvětluje Janský.

S kolegy Danielem Bartuškem a Petrem Bouchalem proto zkoumal, kolik státních úředníků v Česku je a jak vypadají jejich platy. Podobnou studii dělali už v roce 2014, ta aktuální má data až do roku 2020.

Státní úředníci přitom tvoří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější