Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědci proti vědcům. Proč se část expertů plaví na jedné lodi s dezinformátory

Část vědecké a lékařské obce se ocitla na jedné lodi s dezinformátory a konspirátory. Jak oni sami vnímají svou roli a kritiku? Grafika: Deník N
Část vědecké a lékařské obce se ocitla na jedné lodi s dezinformátory a konspirátory. Jak oni sami vnímají svou roli a kritiku? Grafika: Deník N

Příkop, kterým pandemie rozdělila Česko, se nevyhnul ani vědecké obci. Část lékařů, epidemiologů a dalších odborníků kritizuje oficiální stanoviska ke covidu či vládní opatření. Na tom by nebylo nic zvláštního, v ostře rozdělené společnosti mají ale kritické názory z úst odborníků obrovskou publicitu zejména na dezinformačních platformách. Jejich protagonisté se někdy doslova přes noc stávají mediálními hvězdami s obrovským vlivem. Čelí ale samozřejmě o to tvrdší kritice svých kolegů a kolegyň. Pět odborníků stojících proti hlavnímu proudu souhlasilo s rozhovorem o tom, jak oni sami vnímají svou roli, názory a kritiku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vakcína nefunguje. Očkovaní roznesli mutace. Kam se vám dostanou vakcíny. Žádná ochrana. Pár set lidí umře na vakcínu.

Výše uvedené věty pocházejí z reálných titulků jednoho jediného média – Parlamentních listů. Pokračovat ve stejném duchu by šlo skoro donekonečna. Článků, které zpochybňují účinek vakcín, nebo je dokonce prezentují jako smrtelné nebezpečí, vychází nejen na tomto serveru nepřeberné množství.

Než se začalo ve velkém očkovat, braly si s podobnou rétorikou na mušku nošení respirátorů, lockdown a všechna další protipandemická opatření.

Texty, které pod těmito titulky vyšly, mají kromě tématu společnou ještě jednu věc. Stejně jako desítky či stovky dalších se zaštiťují nezpochybnitelnými odbornými autoritami – lékaři, epidemiology či imunology.

„Pandemie náhle vytáhla na světlo do televizních a rozhlasových studií badatele, kteří nikdy s médii nekomunikovali, protože žili celý život skrytě uvnitř laboratoří. Se střídavými úspěchy se pak badatelé učí komunikovat s médii,“ říká expert na otázky lékařské etiky Marek Orko Vácha, který je nově také poradcem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Do vědecké obce vnesla nebývalá mediální pozornost rozkol. Názory odlišné od většinově akceptovaných totiž získávají zejména v dezinformačních médiích okamžitě obrovskou publicitu. Jejich protagonisté se v očích té části společnosti, která protipandemická opatření odmítá, stávají hrdiny.

To logicky vyvolává kritiku, která ovšem u jejich fanoušků jen posiluje přesvědčení, že názory mimo hlavní proud čelí cenzuře.

Pět statečných

„Stoprocentně podporuju očkování, ale ne povinné. Jsem pro to, aby se očkoval každý, kdo o to má zájem, a aby se očkování doporučovalo každému z rizikových skupin,“ říká epidemiolog Jiří Beran v rozhovoru, který s Deníkem N vedl přes Skype.

To nezní jako příliš kontroverzní názor. Na dotaz, v čem sám vidí hlavní rozpor mezi svým a oficiálním pohledem, odpovídá Beran podobně nekonfliktně.

„Já jsem pro to, aby se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Očkování

TOP

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější