Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ředitelé zeměkoulí staví virtuální barikády na cestě k pochopení

Nasvícené prázdno. Foto: Adobe Stock
Nasvícené prázdno. Foto: Adobe Stock

Komentář Jána Simkaniče: „Když tak principál divadélka sedí na prknech před oponou a dívá se na jarmark, při pohledu na ten ruch padne na něho hluboký smutek.“ Takto začíná vyprávět svůj slavný příběh Jarmark marnosti William Makepeace Thackeray. Za 170 let se na tom mnoho nezměnilo, jen jarmark se přesunul na sociální sítě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Znáte ten pocit. Narazíte na nějakou informaci a udělá se vám názor. A přirozenou vlastností názoru je, že musí ven. Naštěstí jsou tu sociální sítě. Co byste normálně řekli doma rodině nebo v práci kolegovi, dnes můžete říct všem. A tak se také děje. Zázrak.

Pandemie k tomu přispěla ještě víc – karantény, izolace, práce a škola na dálku postavily mezi lidi zdi plochých obrazovek a prodloužily přirozenou vzdálenost mezi nimi. Interakce se v šokovém skoku ještě více přesunuly do virtuálního prostředí a při většině z nich se z komunikace odstranila celá řada informací a signálů umožňujících lépe pochopit sdělení. Na sociálních sítích nevíme, v jakém prostředí člověk svůj post píše, za jakých okolností, jak se při tom cítí, tváří, jestli se při tom usmívá, nebo mu jde z očí zlost, jestli bere svou činnost smrtelně vážně, nebo jen tak něco trousí mezi řečí, aby zabil čas při čekání na autobus.

Při ztrátě tohoto kontextu rapidně roste riziko nedorozumění, ale také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější