Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potvrzeno: severokorejská raketa letěla desetkrát rychleji než zvuk. Kim chce větší „vojenské svaly“

Severokorejský raketový test. Foto: KCNA via Reuters
Severokorejský raketový test. Foto: KCNA via Reuters

Vítězné prohlášení KLDR, že vyvinula „vynikající“ nadzvukovou zbraň, Jihokorejci nejdříve označili za „přehánění“. Pak ale, stejně jako Japonsko, potvrdili, že se severokorejská střela včera řítila asi desetinásobkem rychlosti zvuku. Takováto zbraň budí obavy – a u špiček severokorejského režimu naopak radost.

Nemá cenu zastírat: severokorejská zpravodajská agentura KCNA už vypustila do světa i povedenější fotografie.

A u testů zbraní to platí dvojnásob. Příležitost dát na odiv rozzářené tváře severokorejských vládců, kterak se radují z povedeného odpalu významné balistické střely nebo zkoušky atomové bomby, bývá jen málokdy promarněna. Tím spíš, když se zkoušky otevřeně účastní nejvyšší vůdce Kim Čongun, který to v posledním roce a půl neměl zrovna ve zvyku.

Tentokrát je to jinak. Když se včera světem rozletěla zpráva, že KLDR letos už podruhé odpálila zkušební střelu, spustil se v těchto případech obvyklý vzorec: nejprve oznámení ze strany jihokorejské armády, poté potvrzení z Washingtonu a Tokia. Následně prohlášení samotné KLDR o úspěšném testu, dnes doplněné o fotografie z dílny KCNA.

Ale frontální záběry úsměvů nikde. Jestli na snímcích něco přece jen hrálo prim, pak to byl Kim Čongunův kožený kabát – ten objektivy zachytily hned několikrát z boku a pak také z podivného polozadního úhlu, když se Kim s dalekohledem u obličeje naklonil k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější