Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice kritizovala vládu celou noc, jednání o důvěře je nejdelší v historii ČR. Teď je přerušené do večera

Premiér Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Premiér Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Premiér Petr Fiala z koalice Spolu předstoupil ve středu před Sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Nezbytný ústavní krok od rána provázela dlouhá a emotivní diskuse, i premiérovi ujel vulgarismus. Řečníci hovořili celou noc, jednání o důvěře je nejdelší v dějinách České republiky.

Jednání Sněmovny pokračovalo celou noc, v šest hodin ráno byli do rozpravy přihlášeni ještě tři poslanci včetně expremiéra Andreje Babiše. Nakonec si vzal slovo Radim Fiala z SPD. Kvůli mimořádné schůzi Sněmovny k financování hnutí STAN, která začíná v 9:00, je jednání o důvěře přerušené do 18. hodiny večerní.

Pro představu, co se také na plénu Sněmovny při vládních žádostech o důvěru řešilo, si přečtěte větu: „Doufám, že nezastavíte výstavbu porodnice v Bohunicích, to je v Brně. Většina vlády je z Moravy, máte střet zájmů.“

Ano, i to, že se někteří vládní politici narodili na Moravě (Petr Fiala je historicky prvním předsedou vlády z Brna), může být označeno za střet zájmů, pokud je řečníkem expremiér Andrej Babiš a chce vládě nezbytnou ústavní proceduru ztížit. Právě Babiš byl za vlastní střet zájmů – skutečný, ne přisuzovaný místu narození – kritizován.

Procedura je taková, že po sněmovní diskusi přikročí dolní komora k hlasování, kde je zapotřebí prosté většiny přítomných poslanců, přičemž vládní strany mají i většinu absolutní, 108 hlasů. Hlasuje se po jednom poslanci a veřejně.

Z jednání se ve středu omluvilo pět opozičních a dva vládní poslanci, což měnilo poměr sil na 106 hlasů pro důvěru a 87 proti ní. Jak to bude ve čtvrtek večer, kdy by se mohlo hlasovat, zatím není zřejmé.

Schůze se totiž vleče. Přes poměrně jasně očekávatelný výsledek se opoziční poslanci pustili do Fialovy vlády s vytrvalostí, díky které se současné jednání o důvěře stalo vůbec nejdelším v dějinách ČR.

Graf zohledňuje stav ke čtvrtku 7:00.

Pozoruhodným prvkem jednání se stalo upozornění šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové, že podle platného usnesení Sněmovny z roku 1996 se musí všichni členové vlády účastnit jednání o důvěře. Jednání pak začaly brzdit přestávky, když ministři neseděli na svých místech – což byl při dřívějších jednáních tradiční jev a týkal se i ministrů za ANO.

Stejným způsobem nutili v roce 1996 ministry do lavic republikánští poslanci Miroslava Sládka (SPR-RSČ).

Druhým nečekaným momentem bylo, když mikrofon u předsednického pultíku ve středu po obědě zaznamenal poznámku premiéra Fialy „mě už to taky se*e“. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka řekl Novinkám, že šlo o situaci, kdy se čekalo na návrat zpozdilých ministrů po obědové přestávce.

„Pan premiér je také jenom člověk a ve vypjaté atmosféře mu občas také nějaké neveřejné vyjádření ujede,“ řekl serveru mluvčí vlády Václav Smolka.

Pak už se jen mluvilo, mluvilo a mluvilo – celé odpoledne, večer i noc.

Deník N prošel historii všech 17 dosavadních hlasování o důvěře vládě. Tři z nich

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější