Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Flurona neexistuje. Covid a chřipku najednou ale dostat můžete a chřipka není banalita

Když se potkají v jednom těle, většinou to neuškodí více, než kdyby tam byl jen jeden z nich. Grafika: Adobe Stock
Když se potkají v jednom těle, většinou to neuškodí více, než kdyby tam byl jen jeden z nich. Grafika: Adobe Stock

„Pro případ, že jste si mysleli, že letošní rok bude lepší: těhotná žena v Izraeli se právě nakazila současně chřipkou a koronavirem.“ Tak praví titulek vysoce sledovaného serveru Daily Beast z 3. ledna letošního roku. Správná odpověď zní: No a co?

Zmíněný titulek neobsahuje žádnou lež. V Izraeli skutečně po několik dní pobyla v nemocnici – ve městě Petach Tikva – žena, u níž testy prokázaly současně přítomnost chřipkového viru a koronaviru SARS-CoV-2. Mimochodem, už je zdráva. Je jednou z desítek lidí po celém světě, u nichž byl takový souběh zaznamenán, a nejspíš jednou z tisíců, u nichž se vyskytl. Vzhledem k tomu, že na chřipku se testuje jen zcela výjimečně, a vzhledem k velkému rozšíření obou onemocnění je pravděpodobné, že nerozpoznaných případů bude mnohem více než rozpoznaných.

Jenže „jedna paní byla v nemocnici a už je zase zpátky doma“ samozřejmě není mediálně atraktivní sdělení. Titulek, který temně naznačuje, že by se dva nebezpečné viry mohly jaksi zkřížit, atraktivní je – něco jako Vetřelec versus Predátor.

Viry se mezi sebou skutečně mohou křížit, předávat si navzájem část genetického materiálu. Právě tímto způsobem někdy vznikají nové varianty chřipky. Týká se to ale jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější