Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hlavně foť, vole, moc nepřemejšlej. Deníky umanutého fotografa Josefa Koudelky vyšly knižně

Fotograf Koudelka spal vždy a všude ve spacáku, věčný poutník. Repro z knihy Josef Koudelka - Deníky / Torst
Fotograf Koudelka spal vždy a všude ve spacáku, věčný poutník. Repro z knihy Josef Koudelka – Deníky / Torst

Světoběžník a fotograf Josef Koudelka se vícero způsoby vrací do Čech. V loňském roce daroval českým muzeím 2000 svých fotografií. V Torstu mu vycházejí jeho poutavé deníky, v nichž permanentně hledá sebereflexi. Včera oslavil Josef Koudelka 84. narozeniny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nic nemít, nestydět se za to a bejt tím známej. Dělat jen to, co se mně líbí, pro co žiju, a taky tím bejt známej. Jen tak budeš chlap, kterej má na této zemi svoje místo. Nebude to almužna, když ti někdo dá místo na přespání a jídlo. Ty mu za to dáš kus sebe.“ To je Koudelkův životní program, který sepsal v exilu v roce 1971, tedy rok po té, co si začal psát deníky, a kterého se do svých 83 let pevně drží. Výbor z jeho deníků z let 1970 až 2019 právě vydalo nakladatelství Torst.

Vzhledem k rozsahu tohoto textu se soustředím pouze na Koudelkovy začátky u nás, které znám od něho, a v exilu, které velice pečlivě zdokumentoval ve svých denících. A také na jeho první a zároveň celoživotní téma‚ kterým jsou Cikáni (slovo Romové nikdy nepoužil). Činím tak proto, že nejlépe ilustrují utváření či upřesňování jeho pevné osobnosti i důvody jeho světového úspěchu, za nímž stojí velké soustředění, odříkání, píle, ale i jeho ustrojení: na sebe a na spolupracovníky byl přísný a k druhým přívětivý, nikdy jsem ho nezažil jako nabručeného mrzouta, dovedl se vřele rozchechtat.

Známe se blíže od poloviny šedesátých let, patřil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotografie

Literatura faktu

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější