Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není to dovolená ani studium, ale kus práce, říká Farský o půlroční stáži v USA. Poslaneckého mandátu se nevzdá

Jan Farský, 1. místopředseda hnutí STAN. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jan Farský, 1. místopředseda hnutí STAN. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslanec Jan Farský (STAN) včera večer oznámil, že se v příštím půl roce v rámci Fulbrightova stipendia chystá na stáž na americkou Oregon State University. Vzdá se funkce předsedy poslaneckého klubu, zůstane ale poslancem. V rozhovoru s Deníkem N tvrdí, že jeho plánovaný výzkum Jak transformovat 250 let amerického federalismu na návod pro příštích 25 let EU je součástí jeho práce.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Nepostupuje Jan Farský v rozporu s koaliční smlouvou mezi STAN a Piráty?
  • Zda by neměl mít politik svou kvalifikaci vyřešenou před vstupem do politiky.
  • Jak by chtěl létat ze západního pobřeží USA na důležitá hlasování do Prahy.

Nechcete se vzdát poslaneckého mandátu, zároveň zde ale půl roku nebudete. Sice slibujete, že na zásadní hlasování z oregonského městečka Corvallis na opačné straně USA přiletíte, není to ale v rozporu s koaliční smlouvou mezi STAN a Piráty?

Klidně mě můžete kritizovat. Co se týče smlouvy, to ustavení znám, konzultoval jsem ho se svou náhradnicí (Jarmila Levko, STAN, ředitelka libereckého divadla, která by se stala poslankyní v případě, že by se Farský vzdal mandátu, pozn. red.). Podpořila mě už někdy v listopadu, kdy jsem jí říkal, že ta možnost tady je, byť to samozřejmě ještě záleží na řadě okolností. Ona mě jasně podpořila v tom, že odstoupit nemám.

Probral jsem to i s Petrem Fialou (ODS, premiér), Vítkem Rakušanem (předseda STAN, ministr vnitra) i s Petrem Pithartem. On byl jedním z těch, kteří mi dávali doporučení pro Fulbrighta (pro žádost o stipendium). Všichni se shodli v tom, že odstoupit v žádném případě nemám, že je to vědecká stáž na „political science“ (politologii, politické vědy) na politické téma, které má i dovnitř nějaký význam. Má to význam i pro mě, to vůbec nezastírám, prohloubím si znalosti, chci si také urovnat spoustu myšlenek, získat nadhled a zároveň svou angličtinu dostat na takovou úroveň, abych mohl komunikovat na mezinárodní úrovni, když to bude potřeba (požadavkem k získání Fulbrightova stipendia je velmi dobrá znalost angličtiny, pozn. red.).

Co říká koaliční smlouva mezi Piráty a STAN:

Kandidát koalice se zavazuje, že v případě zvolení: bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí.

Ke koaliční smlouvě: Jakubu Michálkovi (Piráti) jsem to říkal zhruba před čtrnácti dny, pirátský náhradník

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější