Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin už si Kazachstán nikým vzít nenechá. Bude se ale muset vypořádat s Čínou, která v něm má své zájmy

Kam se Kazachstán nakonec vydá? Ilustrační foto: Adobe Stock
Kam se Kazachstán nakonec vydá? Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Michaela Romancova: Kreml sice od anexe Krymu a rozpoutání války na východě Ukrajiny neustále deklaruje, že rusko-čínské politické, vojenské a ekonomické partnerství může sloužit jako vzor pro podobu mezinárodních vztahů v 21. století, ale těžko říct, co s tím nyní udělá ruské vojenské angažmá v Kazachstánu. Z něj Čína není ani trochu nadšena. Putin si nyní bude muset vybrat, jak se k tomu postaví. Vyhrožovat na jedné straně USA a EU, na druhé se dostat do sporu s Čínou by pro něj bylo mimořádně nepříjemné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Od zmateného a zpackaného stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu neuplynul ani rok a Střední Asie se opět dostala do centra světové pozornosti. Tentokrát díky Kazachstánu, jenž se – minimálně při pohledu zvenčí – jevil být příkladem postsovětské stability.

Lokální protesty proti zdražení pohonných hmot, respektive již delší dobu patrná nespokojenost se sociálně-ekonomickou situací, však náhle přerostly v celostátní politickou bouři, která intenzitou zaskočila kazachstánské bezpečnostní síly, politický establishment, novináře i experty. Z kusých informací zatím nelze spolehlivě zrekonstruovat ani průběh událostí, natožpak dospět k podloženým závěrům o příčinách, cílech a výsledcích kazachstánských událostí.

Jisté je jen to, že na pondělí 10. ledna vyhlásil prezident v zemi celonárodní smutek k uctění obětí. Prezident Kasym-Žomart Tokajev tedy z dění, minimálně v tento okamžik, vyšel jako vítěz. Zda to, vzhledem k přítomnosti cizích, primárně ruských vojsk na území Kazachstánu, bude vítězství Pyrrhovo, se teprve uvidí, stejně jako (a to je možná mnohem zajímavější otázka), zda je politický pád „vůdce národa“ Nursultana Nazarbajeva a jeho klanu definitivní.

Víme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější