Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejen zdravotníci či hasiči, ale i další zaměstnanci s pozitivním testem. Vláda zvažuje rozšíření pracovních karantén

Průmysl. Ilustrační Foto: ČTK
Průmysl. Ilustrační Foto: ČTK

Pokud se omikronem nakazí velké množství zaměstnanců, mohli by někteří z nich pracovat i s pozitivním antigenním testem. Dosud vláda mluvila o tom, že by se tato možnost týkala jen nepostradatelných profesí, jako jsou hasiči, zdravotníci nebo policisté. Ministr vnitra Vít Rakušan dnes Deníku N řekl, že ministerstvo zdravotnictví uvažuje o rozšíření i na další povolání. Takový návrh přišel od Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Omikron v cizině způsobuje velké provozní problémy – ve Spojených státech, Británii, Francii a dalších zemích posílá nová varianta koronaviru do izolace stovky tisíc nově nakažených denně, což komplikuje běžný chod státu.

Česko očekává příchod podobných problémů už během příštího týdne. A vláda chce předejít tomu, aby kvůli povinným izolacím došlo ke kolapsu základních služeb.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek oznámil, že chce zavést takzvané pracovní karantény. Do práce by tak mohli s pozitivním antigenním testem i bezpříznakoví pracovníci takzvané kritické infrastruktury, tedy například hasiči, policisté, zdravotníci nebo zaměstnanci sociálních služeb.

Ministerstvo vnitra kvůli tomu vytipovalo nepostradatelné profese. Šéf resortu Vít Rakušan ale dnes Deníku N sdělil, že ministerstvo zdravotnictví nyní zvažuje rozšíření okruhu profesí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější