Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Průzkum Spolu: Babiše by porazil Petr Pavel. Koalice hledá dál

Generál Petr Pavel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Generál Petr Pavel. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koalice Spolu si nechala koncem roku zpracovat průzkum k prezidentským volbám. Deník N má část tohoto šetření k dispozici. A to včetně výsledků hypotetického druhého kola volby, kde jsou síly kandidátů poměřovány v souboji s Andrejem Babišem. Prezidentské volby se mají konat za rok.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdo může porazit Andreje Babiše v prezidentských volbách? Tuto otázku, i přes to, že Babiš své prezidentské aspirace prozatím oficiálně nepotvrdil, si kladou mnozí. Expremiér a šéf hnutí ANO je totiž u velké části voličů navzdory podzimní volební porážce stále velmi populární.

V případných prezidentských volbách by tak mohl patřit k předním adeptům na celkové vítězství. Sám expremiér se po sněmovních volbách trochu stáhl, hlavní tíhu opozičních bojů nechal na svých kolezích a oznámil, že bude Česko brázdit v obytném voze. I proto řada jeho odpůrců o jeho kandidatuře nepochybuje. Nahlas o ní jako o hotové věci mluví i Babišova konkurence.

A právě proto svého kandidáta, který by se mohl s Babišem utkat a ideálně jej porazit, začaly hledat politické strany včetně koalice Spolu. Ta si koncem loňského roku nechala u agentury Ipsos zpracovat výzkum, který u vybraných kandidátů zjišťoval například to, jak by si vedli v prvním kole voleb, jak je lidé znají, nakolik jim důvěřují, a zejména jak by si mohli vést v potenciálním druhém kole. Závěry výzkumu má Deník N k dispozici.

„Rozhodli jsme se, že uděláme maximum pro to, aby Andrej Babiš nebyl příštím českým prezidentem. Proto i série tweetů, kterou otvíráme debatu o budoucím prezidentovi. Na základě toho výzkumu jsme zjistili a zjišťujeme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

TOP

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější