Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo je Pavel Blažek? Brněnský patriot, který stvořil premiéra Fialu a myslí několik tahů dopředu

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Bez Pavla Blažka by nebyl Petr Fiala premiérem, Markéta Vaňková primátorkou Brna a řada dalších členů ODS v posledních čtyřech volebních obdobích lídry kandidátek v komunálních volbách či starosty. Když hledáme nejvlivnějšího občanského demokrata v zemi, můžeme bez přehánění ukázat na staronového ministra spravedlnosti.

Ve středu předstoupí premiér Petr Fiala před Poslaneckou sněmovnu a bude ji žádat o důvěru pro svoji vládu. S velkou pravděpodobností ji získá. Mezi kontroverznější členy kabinetu patří Pavel Blažek. A to především kvůli svojí minulosti zákulisního hráče a politického pragmatika.

Blažek tvrdí, že jeho přezdívka Don Pablo je nadsazená. Faktem ale je, že se ujala velmi rychle, protože nového ministra podle jeho politických souputníků i odpůrců charakterizují kromě inteligence a sečtělosti také předvídavost, vyjednávací schopnosti a politický instinkt.

Když se podíváme na jeho skoro pětadvacetiletou kariéru v ODS, provázely ji nejen úspěchy, ale také chyby. Ze všech se však dokázal oklepat, poučit nebo je v budoucnu vytěžit pro sebe. Patří mezi nejzkušenější politiky v Česku, má vysokou sociální inteligenci a nikdy se na rozdíl od mnoha jiných politiků necpal do záře reflektorů – více mu vyhovují neveřejné schůzky.

Většina jeho politické kariéry se odehrávala v Brně, kde se jako jeden z hlavních politických hráčů podílel na vzniku několika vládnoucích koalic. A to i těch, v nichž ODS nebyla.

„Když jsme po volbách v roce 2006 vyjednávali o koalici s ODS, Blažek tam celou dobu seděl totálně zamlklý. Během jednání nepronesl ani slovo, tikalo mu v oku, měl jsem z něj zvláštní pocit. A když to skončilo, jen se spiklenecky podíval a vyjádřil se v tom smyslu, že je vlastně spokojený s tím, jak to dopadlo,“ vybavuje si bývalý senátor Jiří Zlatuška situaci, kdy vítězná ODS skončila v opozici.

Zlatuška se tehdy stal radním a jeho uskupení Brno 2006 utvořilo koalici se sociální demokracií, KDU-ČSL a Zelenými v čele s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD).

Blažkův postoj byl v tu chvíli pochopitelný. V brněnské ODS zrovna probíhal boj mezi dvěma křídly – jeho a bratří Venclíků, které provázela podezření z korupce. Blažkovo křídlo získalo ve straně navrch až o několik let později, kdy se stal předsedou brněnské ODS. Tehdy také vrcholil jeho vliv, který je patrný dodnes.

„Nechci to vysvětlovat policii“

Jak obratný je Blažek vyjednavač a jak myslí dopředu i ve sporných rozhodnutích, dokázal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Profil

Sněmovní volby

TOP

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější