Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: ježci jako cvičiště odolných bakterií, skvěle rozevřený teleskop, poznámky k filmu, o němž mluví všichni

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet připomíná fiasko firmy Theranos, zabývá se paleoantropologií, analýzou DNA ze vzorků vzduchu, komentuje novinky kolem covidu a nabízí vám tolik zajímavých linků k prokliknutí, až nebudete rádi.

Napřed ale hlavní novinka těchto dnů: Webbův teleskop se už doopravdy stal teleskopem. V sobotu dokončil pomalé postupné rozevírání svého zrcadla a slunečního ochranného štítu (co přesně to znamená a jak celá věc funguje, to jsme podrobně popisovali v článku o jeho startu). Překonal tak další nebezpečné technické úskalí. Pořád ještě zbývají věci, které případně mohou selhat, ale zatím všechno funguje skvěle.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

Několik maličkostí na zahřátí, k pobavení, možná ke krátkému zamyšlení, to už je na vás.

  • Aplikace pro „měření“ krevního tlaku jen z fotky obličeje a bez individuální kalibrace. (Ohromně zajímavé, princip dává smysl.)
  • Jak provozovat astrologii odpovědně? (Autorkou je astroložka. Malé okénko do podivné subkultury.)
  • Dron přinesl defibrilátor a lékař díky tomu zachránil člověka, který by jinak zemřel. Tato služba se testuje ve Švédsku a zaznamenává první úspěchy v reálném provozu.
  • Klávesnice, která je zakázaná v soutěžích rychlostního psaní a v některých e-sportech (což je pro ni samozřejmě výtečná reklama). Nevypadá ani trochu jako klávesnice a její hlavní vtip je v tom, že umožňuje psát slova a fráze, jako když uhodíte na pianu akord.
  • Samořídicí traktor. Jezdí po poli, farmář ho řídí z domova mobilní aplikací. (Nikoli první pokus, ale když se do toho pustil John Deere, stává se z toho reálný byznys.)
  • Návod, jak obejít softwarová omezení vestavěná výrobcem a otevřít kapotu elektromobilu Mercedes EQS. Nevím, jestli to někdo využijete v praxi, za zmínku ale rozhodně stojí, že je takový návod zapotřebí.
  • Nový francouzský zákon vyžaduje, aby součástí reklamy na automobily byla povinně výzva „zvažte, zda by nebylo lepší jet na kole nebo jít pěšky“.
  • Definitivní konec Ostružiny. Už jen Android.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Ars longa, vita brevis. Všichni bychom chtěli poznat a zažít víc, než kolik času nám zbývá, jenže život je kompromis. Zde jsou tři důležité novinky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější