Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O nominaci Wagenknechta jsem se dozvěděl z novin, výroky o komunistech straně škodí, říká Bartoš

„Myslím, že jsme z cesty nesešli. Ale spousta chyb je střelba do vlastní nohy.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Myslím, že jsme z cesty nesešli. Ale spousta chyb je střelba do vlastní nohy.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ivan Bartoš bude na sobotním celostátním fóru Pirátů obhajovat pozici předsedy. Do této volby sice opět vstupuje jako favorit, ale také jako člověk, který se stal tváří spojení se Starosty, jež vedlo k velkému propadu Pirátů ve sněmovních volbách. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč chce v čele Pirátů pokračovat a v čem se musí strana poučit.

V rozhovoru se Ivana Bartoše mimo jiné ptáme:

  • Proč ho Lukáš Wagenknecht neinformoval, že bude jeho vyzyvatelem?
  • Mohou stranu poškodit slova jeho protikandidátky o identifikaci s komunismem?
  • Koho by chtěl k sobě do vedení strany?

Po volbách jste říkal, že ještě musíte zvážit, jestli chcete pokračovat v čele strany. Tvrdil jste, že musíte cítit podporu uvnitř strany a vlastní přesvědčení. Kdy jste usoudil, že straně ještě máte co dát?

Říkal jsem to po volbách: Rozčarování po intenzivním roku se neodrazilo ani ve výsledku koalice, ani Pirátů v rámci koalice. Soustředil jsem se hlavně na to, abychom do vládního programu prosadili co nejvíc z toho našeho a dojednali nejlepší pozice.

Ve chvíli, kdy jsme odhlasovali jako strana souhlas s koaličním programem, jsem tím toto období uzavřel. Mezitím jsem mluvil s lidmi z krajů, s lidmi ze členské základny, z Prahy. A celou situaci jsem si promyslel.

Myslíte si, že jste v současné chvíli pro stranu nepostradatelný?

Všichni jsme postradatelní i nahraditelní. Jsem přesvědčen, že je to pro pirátskou stranu výhodné, vhodné, přínosné a je to pozice, kdy můžu odvést nejvíce práce s největším efektem. Je na členech aby vyhodnotili, jestli moji vizi a moje úkoly, které jsem vytyčil, dokážu garantovat a dokážu plnit.

Největší výzva je, když už jsme utrpěli velké ztráty ve volbách, aby ten vstup do vlády

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější