Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Falešný londýnský kopec a jaké poučení by si z něj mělo vzít Česko

Falešný kopec uprostřed Londýna, který lidi nezaujal. Foto: Andrew Davidson, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0, Link
Falešný kopec uprostřed Londýna, který lidi nezaujal. Foto: Andrew Davidson, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0, Link

Glosa Evy Mošpanové: Podivný případ uměle vystavěného kopce uprostřed Londýna je lekcí pro jiná města a země, že napáchané škody ve veřejném prostoru není snadné napravit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zní to trochu jako scéna z dětské pohádky Krtek ve městě. V ní lidé vykácí zvířátkům les, aby udělali prostor pro město. Napáchané škody se krtkovi a jeho kamarádům pak snaží vynahradit nafukovacím lesem uprostřed panelákového bytu. Ten ale záhy praskne.

V Londýně letos v létě otevřeli neobvyklou stavbu umělého kopce nazvanou The Marble Arch mound. Se skutečným kopcem má pětadvacetimetrová vyvýšenina společnou výšku a vzdáleně i zelený porost o několika stromech a nahnědlé trávě. Zcela zřetelně ji od něj ale oddělují ostré rysy bližší spíše hře Minecraft než přírodě, obří schodiště a výtahová šachta na vrcholku.

Stavbu za šest milionů liber (v přepočtu asi 180 milionů korun) si objednala městská část Westminster, a i když by to celé svádělo k interpretaci, že Londýňanům chybí příroda tak moc, až si musí budovat umělé kopce, není to tak snadné. Londýn patří mezi šťastnější světové metropole a podle dat sesbíraných World Cities Culture Forum v něm tvoří veřejná zeleň 33 % celkové plochy.

Za falešným kopcem se ukrývá mnohem složitější městský příběh. Vznikl, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější