Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Djokovič na letišti, Rusko v Kazachstánu a výročí trumpovců v Kapitolu

Čtvrteční Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Záběry ze zasněženého Kazachstánu na první pohled působí idylicky a připomínají obrazy Pietera Bruegela, slavného vlámského malíře ze 16. století. Podobně jako Bruegelovy obrazy však současné dění v Kazachstánu idylické ani malebné není.

Kazašské ministerstvo vnitra zveřejnilo video, které má být důkazem agresivity protestujících. Ve městě Aktau například auto vjelo do skupiny policistů, která bránila budovu místní administrativy. Zdroj: Tengrinews, Telegram

Situace v zemi se prezidentu Tokajevovi vymkla z rukou. Podle politologů dostal strach, že se na stranu protivládních demonstrantů přidají i vojáci či policisté. Požádal proto o pomoc. Vůbec poprvé v historii své existence tak v jedné z členských zemí zasahuje Organizace Dohody kolektivní bezpečnosti v čele s Ruskem. To do země poslalo už několik vojenských letadel s vojáky na „dočasnou bratrskou pomoc“ svému sousedovi. Ještě včera však byly podle Ruska kazašské potíže „vnitřní záležitostí,“ se kterou si musí země poradit sama. Hlášeny jsou desítky mrtvých. O tamní situaci zasvěceně píše Petra Procházková.

A o tom, co se v zemi děje, mluví v dnešním díle podcastu i s Filipem Titlbachem.

Zatímco země po celém světě denně hlásí i po dvou letech pandemie, zejména kvůli variantě omikron, rekordní covidová čísla, nastupující Fialova vláda svým přístupem zatím nepřesvědčila o svých schopnostech. Tak například ministr zdravotnictví Válek otevřel tiskovou konferenci oznámením o založení nového institutu na zvládání pandemie, jehož název si ale bohužel nepamatuje. Tým odborníků, který vede epidemiolog Roman Chlíbek, má zatím 33 členů.

Velkým otazníkem zůstává očkování dětí. Na tom, zda je očkovat proti variantě omikron, se neshodují ani odborníci. Očkování proti covidu-19 mají v Česku zatím jen dvě procenta dětí ve věku 5–11 let. Více v článku Ivy Bezděkové.

Naše staronová kolegyně Zdíša Pokorná se s Lukášem Prchalem zase podívali na tendr na Dukovany, který se protahuje: Ministerstvo průmyslu a obchodu stále čeká na posouzení bezpečnostních dotazníků.

A z Austrálie má být deportován nejlepší světový tenista Novak Djokovič ze Srbska. Měl se tam účastnit Australian Open, místo toho uvízl na letišti. Do země nemůže být vpuštěn: nebyl totiž naočkován. Sám však uvedl, že na šampionát dostal z očkování výjimku.

Dneškem si připomínáme také rok od nájezdu Trumpových příznivců na Kapitol. Z osmi set lidí, kteří do budovy Kongresu neoprávněně vnikli, jich je obviněno 738. O tom, jak tento incident změnil USA, píše Jana Ciglerová.

Čtyřiatřicetiletý Jacob Chansley se vydával za šamana a vyznával konspirace QAnon, podle nichž je prezidentem stále Donald Trump, který se měl už několikrát znovu ujmout vlády. Chansley se teď už nechce ke QAnon ani Trumpovi hlásit. Foto: Manuel Balce Ceneta, AP

A co vás čeká v zítřejších novinách?

Kontext N:

  • Války často vznikají náhodně, jen málo věcí v dějinách je plánovaných
  • Jezdíme na kole, tedy jsme
  • Na menšinách se dá číst represe nejlíp, říká vědec

Příjemný večer!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější