Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Jak chce Fialova vláda změnit Česko? Získali jsme její programové prohlášení

Vláda Petra Fialy schválila své programové prohlášení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vláda Petra Fialy schválila své programové prohlášení. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda premiéra Petra Fialy dnes schválila programové prohlášení s prioritami pro jednotlivá ministerstva, zveřejní jej zítra. Deník N dokument získal a přináší soupis nejdůležitějších bodů.

Programové prohlášení vychází z koaličního programu, který vláda zveřejnila loni v listopadu. Aktuální materiál se od toho podzimního příliš neliší – některé pasáže jsou téměř totožné. Obsahuje však řadu upřesnění i novinek.

Naučit se žít s covidem

V kapitole o zdravotnictví se vláda věnovala – na rozdíl od koaličního programu – i covidu-19. Konstatuje, že se s nemocí „musíme naučit žít“. „Nebudeme do nekonečna omezovat zdravotní péči pro ostatní pacienty,“ stojí v dokumentu s tím, že z covidu se musí stát další závažné onemocnění, které „umí zdravotnictví řešit a předcházet jeho závažnému průběhu“.

Jelikož se během pandemie ukázalo, že veřejnost matou „stanoviska různých ‚mediálních odborníků‘“, vytvoří vláda „všeobecně respektovanou a srozumitelnou odbornou autoritu, která bude přicházet s odbornými stanovisky.“ Vznikající institut už dnes představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Větší stabilitu zdravotního systému má zajistit plánování jeho financování ve dvouletém horizontu, zavést se má možnost dobrovolného doplňkového připojištění. Do konce volebního období vláda slibuje prosadit pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce.

Dvě stě kilometrů dálnic

V oblasti dopravy zůstalo prioritou budování infrastruktury, tedy především dálnic a železnice. Hlavními projekty jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější