Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kazachstán, Ukrajina, ČSSR… Kde Rusko prosazovalo svůj vliv a kde má vojáky i 30 let po rozpadu SSSR?

Kazachstánem otřásly nepokoje. Foto: Jan Blagov, AP/ČTK
Kazachstánem otřásly nepokoje. Foto: Jan Blagov, AP/ČTK

Ruské vojenské angažmá v Kazachstánu není překvapivé a následuje vyzkoušený scénář. Shrnujeme, co mají společného Krym, Náhorní Karabach, Sýrie a současné protesty v Kazachstánu.

Že má současné Rusko vedené Vladimirem Putinem více než 30 let po rozpadu Sovětského svazu imperiální tendence? To není novinka. (Putin 12. 12. 2021: „Vždyť co je to rozpad Sovětského svazu? Jde o rozpad historického Ruska pod názvem Sovětský svaz.“) Je ale jen málo oblastí na světě, které jsou pro největší zemi světa stejně citlivé jako bývalá sovětská republika Ukrajina, nebo dokonce ještě citlivější.

Tou citlivou oblastí je

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kerray@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Historie

Kavkaz

Rusko

Střední Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější