Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko vyslalo vojáky do Kazachstánu. V ulicích se střílí, jsou hlášeny desítky mrtvých

Ruští výsadkáři nastupují do letadla k nasazení jako „mírotvorci“ při nepokojích v Kazachstánu. 6. 1. 2022. Foto: ruské ministerstvo obrany
Ruští výsadkáři nastupují do letadla k nasazení jako „mírotvorci“ při nepokojích v Kazachstánu. 6. 1. 2022. Foto: ruské ministerstvo obrany

Během několika hodin se z hladových bouří a vzpoury kvůli zdražování stal „útok teroristů na Kazachstán“, navíc „řízený ze zahraničí“. Díky tomu je možné ospravedlnit vstup cizích vojsk na území svrchovaného státu.

V největším kazašském městě Almaty se dnes odpoledne opět ozývá střelba. Z megafonů zní naléhavě: „Opusťte náměstí, jinak zahájíme palbu!“ Jenže ta už je slyšet jak z náměstí Republiky, tak z nejbližšího okolí.

Očití svědci hlásí mrtvé a raněné. V ulicích už jsou nejen kazašské ozbrojené jednotky, ale i ruští výsadkáři, které na pomoc včera večer povolal kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Kdo na koho střílí, lze ale jen stěží rozlišit.

Na straně demonstrantů jsou podle neověřených zpráv desítky mrtvých. Přesné číslo nezná nikdo. Kazašské ministerstvo zdravotnictví hlásí přes 1000 zraněných.

Na straně kazašských policistů bylo dnes odpoledne podle oficiálních kazašských zdrojů třináct mrtvých. Těla dvou z nich byla nalezena bez hlavy, jak tvrdí ruská média (věrohodnost zpráv ruských médií spojených se státní propagandou nelze vždy ověřit). Následovala zpráva, že v Almaty bylo vyrabováno šest obchodů se zbraněmi.

Už první údajná useknutá hlava policisty sehrála v kazašském příběhu větší roli, než se na první pohled zdálo. Údajný, otřesně vypadající čin se totiž stal důkazem nejen sadismu nepřítele, ale umožnil i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Střední Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější