Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deportace Djokoviče. Austrálie vře kauzou výjimky pro neočkovaného nejlepšího tenistu

Loňské vítězství na Australian Open patrně Djokovič obhajovat nebude. Foto: ČTK/AP
Loňské vítězství na Australian Open patrně Djokovič obhajovat nebude. Foto: ČTK/AP

Světová tenisová jednička Novak Djokovič, který přiletěl na letošní Australian Open, má být se souhlasem australské vlády deportován. Rozhodnutí pohraniční policie je dohrou aféry o udělení výjimky z povinnosti být očkován, kterou tenista od vedení turnaje získal za podmínek, o nichž panují pochybnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Djokovičovi právníci ženou rozhodnutí o deportaci k soudu, ohradil se proti němu i srbský prezident. Australský premiér celou situaci okomentoval tím, že „pravidla jsou pravidla“ a platí pro všechny stejně.

Aféra vzbudila u obyvatel stíhaných přísnými epidemickými opatřeními a rozmachem mutace koronaviru omikron značný rozruch.

„Wow, to je povedený vtip. My tady trpíme v lockdownech, distanční výuce, omezením vycházek na pět kilometrů od domova, rodiny jsou rozdělené, a oni prostě jen tak dají výjimku antivaxerovi. Trapná show, tohle jen antivaxery podpoří. Poprvé tenis vypínám.“ Jedna z reakcí Australanů na kauzu Djokovič. Ineke, Twitter

Debata o dvojím metru

Djokovič, který mohl letos v tenisovém grandslamovém turnaji Australian Open hrát o už desátý titul, je u protinožců již tak trochu známou firmou. Dlouhodobě se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Oceánie

Očkování

Tenis

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější