Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O+O, očkování a omikron. Dva důvody, proč je tato vlna covidu jiná než ty předchozí

Nůžky se rozevírají. Tentokrát příznivým směrem. Grafika: Deník N
Nůžky se rozevírají. Tentokrát příznivým směrem. Grafika: Deník N

V Evropě začínají padat rekordy v denním počtu pozitivních na SARS-CoV-2. Francie včera oznámila přes 330 000 pozitivně otestovaných na covid během jediného dne. Tolik covidu ještě nenaměřili nikdy nikde. Máme se bát?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

(Data aktualizována oproti printové verzi článku.) Vysoké číslo vyvolává rozruch po celé Evropě. Je větší než dvojnásobek maxima z jarní vlny: jedenáctého dubna měli ve Francii 176 nových případů na sto tisíc obyvatel, nyní jich je 496. V Česku můžeme porovnávat se dvěma maximy: buď s lednem 2021 (nejvyšší denní počet nových případů tehdy činil 166 na sto tisíc), anebo s listopadem 2021 (vrchol vlny představovala hodnota 260 nových případů na sto tisíc obyvatel).

Kdyby byla zima 2021/2022 z covidového hlediska stejná jako loni, bylo by teď zle nejen ve Francii a u nás, ale i v mnoha dalších zemích. Jenže nynější vlna je jiná. Vysoký počet nových případů nevede k významnému růstu hospitalizací a úmrtí.

Ve Francii jsou nyní nové případy na 235 % maxima z doby před omikronem. Hospitalizace – jak standardní, tak na JIP – však dosahují jen asi padesáti procent tehdejších maximálních hodnot. Jsou tedy téměř pětkrát nižší než to, co bychom měli očekávat, kdyby se historie opakovala.

Naštěstí se neopakuje. Rozhodují o tom dva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Varianta omikron

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější