Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Portrét krize maskulinity, nebo sebezničující odkopání Kamila Fily? Dokument Síla uniká snadným odpovědím

Kamil Fila a jeho síla. Foto: Artcam Films
Kamil Fila a jeho síla. Foto: Artcam Films

Do kin vstupuje film Síla, který se na loňském festivalu dokumentů v Jihlavě stal nejdiskutovanějším a následně online také nejnavštěvovanějším snímkem tohoto ročníku. Zájem budil již objekt kamery: nepřehlédnutelný filmový publicista Kamil Fila. O kom a o čem ale Síla vlastně vypovídá?

Kamila Filu zná asi každý, kdo se v Česku zajímá o film nebo kdo sleduje diskuse na sociálních sítích. Autor tohoto textu měl možnost sledovat jeho autorskou dráhu od samého počátku. Ještě když byl Kamil studentem filmové vědy, vykazoval značný intelektuální rozhled a především schopnost nazírat věci nově, bez filtrů, které jim dává společnost a většinové mínění. Jenže je Síla dokumentem o Kamilu Filovi? Autor Martin Mareček, dvojnásobný držitel Českého lva, tvrdí, že Síla je vysoce autorským dílem, tudíž je spíš o Marečkovi než o Filovi. Je to můj film, ne Kamilův, opakuje, ale publikum mu příliš nenaslouchá.

Na první dobrou v tom filmu divák vidí upřímný dokument o postavě, která je ve světě internetu slavná a kontroverzní, jakýsi její psychologický profil, pohled do Filova zákulisí. Film šokuje rozporem mezi tím, jak se kritik prezentuje na veřejnosti, a tím, jak jej zachycuje kamera v soukromí. Navenek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější