Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V naší škole vraždit nebudete: anatomie nepřipravené genocidy ve Srebrenici (reportáž z bosenské Republiky srbské)

Družstvo v Kravici, Republika srbská, Bosna a Hercegovina. Foto: Andrej Bán, Denník N
Družstvo v Kravici, Republika srbská, Bosna a Hercegovina. Foto: Andrej Bán, Denník N

Předem upozorňuji, že jde o těžké, pro mnohé nesnesitelné čtení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pokud se chceme považovat za soucitné lidské bytosti, nemůžeme rezignovat na poznání dramat, jaká Evropa od roku 1945 nezažila.

Nejen tělo, ale i genocidu můžeme „rozpitvat“ na množství „orgánů“, tedy na události, malé příběhy, osudy pachatelů i obětí, příkazy a záměry. Takové, které společně tvoří obludný celek. Často byly chaotické. Improvizace je o to děsivější.

Jak se to událo?

Celé roky, co jezdím do Bosny a Hercegoviny, jsem znal jen základní fakta, floskule a klišé.

Věděl jsem, že „dobrotivý“ generál Ratko Mladić rozdával na základně Potočari zajatým Muslimům jídlo a dětem sladkosti… že vystrašení vojáci UNPROFOR (OSN) jsou rádi, že to sami přežili… že dřív, než tito nizozemští vojáci odešli, začalo v okolí masové vraždění více než osmi tisíc mužů a chlapců ve věku 16 až 60 let.

To vše se dělo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Balkán

Historie

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější