Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marketéři o prezidentské volbě: Je divné, že nikdo neřekne „Já to sakra chci dělat“. Babiš chce urvat maximum z milionu hlasů

Radek Hadj Moussa, Anna Shavit a Petros Michopulos (zleva) na debatě Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Radek Hadj Moussa, Anna Shavit a Petros Michopulos (zleva) na debatě Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Deník N uspořádal veřejnou debatu k prezidentské volbě, která se má odehrát za rok. Podle expertů na volební kampaně má Andrej Babiš, pokud bude kandidovat, druhé kolo prakticky jisté, zato občanští kandidáti bez podpory politických stran budou ve velké nevýhodě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Česku sice před pouhým čtvrt rokem proběhly důležité sněmovní volby, občané si nicméně od volebních kampaní a hlasování na dlouho neodpočinou. Už na podzim si lidé vyberou své zástupce v jednotlivých obcích, volit se bude také třetina Senátu. Hlavní pozornost se ale stáčí k výběru nové hlavy státu, který proběhne za rok.

Ve veřejném prostoru již nyní létají jména zhruba desítky potenciálních uchazečů o post prezidenta. Na podzim pak vítězná koalice Spolu otestuje sílu jednotlivých uchazečů a chce vygenerovat kandidáta, který se může postavit očekávanému favoritovi voleb: šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Kampaň se zatím rozjíždí velmi pomalu. Řada kandidátů o své možné účasti prozatím spíše mlží nebo naznačuje, že se do boje pustí. Oficiálně prozatím neoznámila snahu získávat hlasy žádná osobnost, kterou by šlo automaticky považovat za horkého kandidáta.

Podle hlavního marketéra koalice Spolu Radka Hadj Moussy by se prezidentem měl stát někdo, kdo o to opravdu stojí. Tím pádem by očekával, že nabídka potvrzených uchazečů o nejvyšší post v zemi bude již nyní, zhruba 12 měsíců před volbami, pestřejší.

„Je naprosto překvapivé, řekl bych až šokující, že nikdo zatím ještě neřekl:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější