Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unijní plán na zezelenání jádra může Česko zvládnout. Požadavky na zelenější plyn jsou ale nerealistické, míní experti

Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK
Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK

Podle silvestrovského návrhu Evropské komise by se měly jádro a zemní plyn zařadit mezi zdroje, které lze dočasně považovat za ekologicky udržitelné investice. Čeští politici krok přivítali, protože otevírá cestu k udržení energetické soběstačnosti země. Detailní podmínky takzvané taxonomie zelených zdrojů, kterou má Deník N k dispozici, ale prvotní nadšení mírní. Požadavky Komise jsou totiž obzvlášť v případě plynu velmi striktní.

Evropská unie si v rámci Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) předsevzala, že do roku 2050 dosáhne nulových emisí skleníkových plynů. Součástí plánu je i takzvaná taxonomie – seznam zelených nebo částečně udržitelných zdrojů, jejichž rozvoj hodlá Unie podporovat a do nichž se vyplatí investovat také soukromým investorům.

Už od počátku sem patřila solární nebo větrná energie. Celý loňský rok provázel boj o to, zda se na seznam zelených zdrojů zařadí také ta z jádra a zemního plynu. Podle aktuálního návrhu Evropské komise by se tak stát nakonec mělo. Za udržitelné zdroje je ale Komise hodlá považovat jen na omezenou dobu. Návrh navíc na provozovatele jaderných a plynových elektráren klade další významné požadavky.

Stihneme jen Dukovany, Temelín už ne

V případě jaderných elektráren je podle návrhu Komise, který má Deník N k dispozici, třeba zajistit, že nezpůsobí „žádné významné škody“ na životním prostředí. Pro státy, které na jádru závisí, to především znamená zřízení trvalých hlubinných úložišť jaderného odpadu. Ta by měla být v provozu do roku 2050, což ale může být pro státy jako Česko problém.

V tuzemsku stát zatím jaderný odpad skladuje v dočasných úložištích – v meziskladě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější