Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Omikron přichází, Švejdar odchází, inflace zůstává, Babiš nechce zmizet z očí

Notes je po vánoční pauze zpět, vítejte u prvního vydání roku 2022. Pohodu nejen při jeho čtení, ale i v celém roce vám za všechny autory přeje Jan Moláček.

Českou republiku v nejbližších dnech a týdnech zasáhne vlna nákazy variantou koronaviru omikron. Iva Bezděková zjišťovala, co to bude znamenat a v čem se můžeme poučit od zemí, kde už udeřila s plnou silou.

Policejní prezident Jan Švejdar v březnu končí. Co se mu podařilo a co ne, rekapituluje Lukáš Prchal.

Jednou z klíčových politických a diplomatických událostí roku 2022 bude pro Českou republiku předsednictví v EU v jeho druhé polovině. Co přesně to pro vládu Petra Fialy znamená, vysvětluje Markéta Boubínová.

Ještě o něco větší výzvou je předsednictví pro Francii, která ho přebrala na Nový rok. A to proto, že během něj čekají zemi důležité prezidentské volby, které mohou zahýbat celou Unií. Jak si stojí stávající prezident Macron i jeho vyzyvatelé, se dozvíte v textu Františka Kalendy.

Markéta Boubínová se věnuje také dalšímu důležitému evropskému tématu – a tím je debata o jaderné energetice coby čistém zdroji energie. Česko a další „jaderné“ země zaznamenalo dílčí vítězství – úprava takzvané taxonomie zelených zdrojů přidala jádro a zemní plyn mezi ty dočasně ekologicky udržitelné.

Inflace patří k problémům, kterým se chce nová česká vláda prioritně věnovat. Ekonomové v článku Jana Úšely analyzují, jaké má možnosti a kdy se reálně může podařit dostat růst cen pod kontrolu.

Andrej Babiš skončil ve vládě, rozhodně ale nehodlá zmizet svým příznivcům z očí. Jak zjistil Jan Tvrdoň, za poslední měsíc investoval do reklamy jen na Facebooku přes 330 tisíc korun. „Prostor v médiích máme omezený,“ vysvětlil to Deníku N majitel MF Dnes, Lidových novin a dalších médií.

Sloužil ve vysoké pozici běloruskému režimu diktátora Lukašenka, pak se ale rozhodl, že to dál dělat nemůže. Petra Procházková mluvila s někdejším běloruským diplomatem a vysokým úředníkem Lukašenkovy prezidentské kanceláře, který se vzdal lukrativní pozice a utekl do Polska.

Poslechněte si také první letošní Studio N. Filip Titlbach si do něj pozval šéfredaktora Deníku N Pavla Tomáška a ptá se ho na výzvy, které v roce 2022 budou stát před naší redakcí i celou českou společností.

Notes měl vánoční pauzu, během níž ale vyšla řada textů, které stojí za upozornění a za přečtení. Jen malá ochutnávka v rychlosti:

Co se píše jinde:

O čem všem se rozhoduje na rusko-ukrajinské hranici a jakou roli sehrají Spojené státy, pokud se Putin rozhodne situaci eskalovat? V The Atlantic to analyzuje Anne Applebaumová.

Film K zemi hleď! viděl na Netflixu během vánočního volna snad každý, reakce byly převážně kladné, týdeník Respekt ale přináší nelichotivou recenzi. Stojí za přečtení.

V zítřejším tištěném vydání Deníku N najdete:

  • Babiš dominuje v reklamě na Facebooku
  • Západní Evropa zatím omikron zvládá. Jak obstojí Česko?
  • Recenze: K zemi hleď! Krutý pohled do zrcadla a hořký výsměch lidstvu
  • Dnešní Českou republiku nemohu mít příliš rád, říká profesor české literatury na pařížské Sorbonně
  • Komentář: Úspěchy a selhání českého Senátu
  • Syrská uprchlice v Brně provozuje oblíbenou restauraci

To je z prvního letošního Notesu vše. Za celou redakci Deníku N vám přeji vše dobré v roce 2022.

 


Křest N: Czechy. To nevymyslíš.
Zveme vás na křest knihy Czechy. To nevymyslíš. Polský autor nám ukazuje naši zemi tak, jak my ji nikdy vidět nedokážeme – zvenčí, přitom zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou.

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si v úterý 16. dubna od 19 hodin v Knihovně Václava Havla bude povídat vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější