Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kontroverzní inovační park je v insolvenci. Stát čeká na vrácení více než 200 milionů

Firma, která provozuje u Kladna technologický park, skončila v insolvenci. Ilustrační foto: Adobe Stock
Firma, která provozuje u Kladna technologický park, skončila v insolvenci. Ilustrační foto: Adobe Stock

Měl to být projekt, který přiláká firmy a vědce. Pouhý rok od otevření Strojírenského vědeckotechnického parku v Buštěhradu u Kladna ale policie obvinila jeho zakladatele kvůli údajnému zneužití dotací. Nyní se zadlužený areál dostal do insolvence, jeho budoucnost je tak nejistá. Především proto, že stát po firmě požaduje stovky milionů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Insolvenční návrh na společnost podalo Kladno, které ve sporu zastupuje městskou vodárenskou společnost. Firma z areálu vypouštěla vodu do kanalizace, s městem ale o odvodu splašků žádnou smlouvu neuzavřela. Radnice se snažila na narůstající dluhy společnost upozornit, nicméně neúspěšně.

„Dodávali jsme jim vodu a oni nám dlouho neplatili. Poté vznikl dluh a museli jsme přistoupit k insolvenčnímu řízení,“ řekl Deníku N primátor Kladna Milan Volf. I s úroky a pokutami z prodlení Strojírenský vědeckotechnický park městu dluží 2,2 milionu korun. „Upřímně si nemyslím, že ty peníze někdy dostaneme zpět,“ dodává Volf.

Společnost Jiřího Mráčka, která technologický park provozuje, má totiž mnohem větší dluhy. Největším závazkem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Technologie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější