Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec e-shopů jako bezplatných půjčoven? Stát napraví chybu, ale výrazněji obchodům nepomůže

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

České e-shopy se budou moci lépe bránit lidem, kteří je proti vůli provozovatelů využívají jako bezplatnou půjčovnu. Počítá s tím novela občanského zákoníku navržená ministerstvem spravedlnosti.

Typickým příkladem je „nákup“ vybavení na letní či zimní dovolenou – např. spacáků, kvalitních fotoaparátů, nafukovacích člunů, ale třeba i počítačů či tiskáren pro jednorázový projekt.

Někteří spotřebitelé totiž zneužívají zákonné právo na odstoupení od smlouvy do čtrnácti dnů od doručení zboží. Odstoupit mohou bez udání důvodu, e-shop je povinen v zásadě vrátit celou cenu. V horším případě lidé zaplatí jen za odeslání vráceného zboží.

Tato pravidla sice vycházejí z unijní směrnice, Česko je však před lety přejalo v nepřesné podobě, která e-shopy ještě více znevýhodňuje: Za „snížení hodnoty zboží“ je tuzemský spotřebitel odpovědný jen tehdy, pokud k ní došlo při „nakládání v rozporu s jeho povahou a vlastnostmi“. K tomu ale v praxi dojde málokdy, protože by muselo jít o zcela neadekvátní zacházení. S nadsázkou: autíčko na dálkové ovládání by člověk používal jako kolečkové brusle.

„Za zboží, které není viditelně poškozené, tak v praxi vracíme plnou cenu. Dosud nemáme možnost, jak po lidech chtít alespoň symbolickou náhradu za opotřebení, přestože evidentně šlo nad rámec základního seznámení se s produktem,“ říká zástupce jednoho z menších e-shopů, který si nepřál být jmenován. „Ještě bychom dávali návod dalším lidem,“ vysvětluje.

Občanský zákoník účinný od roku 2014 vůbec nepředpokládá, že by ke snížení hodnoty zboží mohlo dojít i opotřebováním, tedy intenzivním využíváním během čtrnáctidenní lhůty. Právě to chce nyní ministerstvo napravit.

Nově má spotřebitel odpovídat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější