Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švejdar potvrdil odchod od policie. Zásadní reformy neprovedl i kvůli pandemii covidu-19

Jan Švejdar chce skončit u policie ke konci března. Foto: ČTK
Jan Švejdar chce skončit u policie ke konci března. Foto: ČTK

Policejní prezident Jan Švejdar potvrdil ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), že požádá ke konci března o uvolnění ze služebního poměru. Jeho nástupce má podle Rakušana vzejít z nabídkového, případně výběrového řízení. Podle odborníků odchází slušný policista, který prováděl sbor těžkým obdobím pandemie covidu-19. Na slibovanou reformu policie ale nedošlo.

Rakušan po dnešní společné schůzce se Švejdarem řekl, že se domluvili na spolupráci, než funkci opustí. Ministr si chce prý brzy vyslechnout hlavní problémy policie a nechat si představit navrhovanou reformu sboru.

Švejdar o rozhodnutí požádat o propuštění ze služebního poměru informoval v polovině prosince na Twitteru s tím, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Učinil tak po schůzce s tehdejším kandidátem na šéfa resortu vnitra Rakušanem. Ten pak odmítl, že by na Švejdara tlačil.

Švejdar po dnešní schůzce řekl, že z Rakušanova vyjádření pochopil, že vláda i on chtějí změnu na pozici šéfa sboru. Skončí, protože nechce blokovat jednání mezi ministerstvem a policií, dodal.

Reforma zůstala ve fázi příprav

Sbor vedl Švejdar přes tři roky. Když do jeho čela na konci roku 2018 nastupoval, oznamoval, že chce bojovat s drogami, s řidiči pod vlivem návykových látek nebo usilovat o obměnu vozového parku. Poté co hned zkraje svého působení, kdy na prezidium přišel z pozice šéfa pardubické krajské policie, sklízel kritiku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější