Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Speciál HBO ke dvaceti letům filmového Harryho Pottera je hrdým kýčem. Kdo se chce oddat nostalgii, nemůže udělat chybu

Úvodní vizuál vzpomínkového pořadu o natáčení Harryho Pottera. Foto: HBO
Úvodní vizuál vzpomínkového pořadu o natáčení Harryho Pottera. Foto: HBO

Generace mileniálů si začíná uvědomovat let času a že na ně v popkulturním nostalgickém cyklu již přichází řada. Nyní bude její dojetí nad dětskými vzpomínkami proměněno v byznys plán – a značka Harry Potter je pro tento účel jako dělaná. Reunion speciál Harry Potter 20 let filmové magie, v němž se celý štáb s jedinou výraznou výjimkou plácá po zádech, se ale vzpírá jakémukoliv cynismu a je jen velmi těžké mu odolat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

HBO nabízí hodinu a půl setkání herců a členů štábu řazených zhruba chronologicky vzhledem ke kontextu série. Jako první vidíme Daniela Radcliffa s Chrisem Columbem, režisérem prvních dvou dílů, jak se schází v kabinetu Albuse Brumbála. Pokud nebyly slzy na krajíčku po úvodní montáži, v níž účastníkům přicházejí zvací „kouzelné“ dopisy a oni nasedají do bradavického expresu, nyní už tam být musí! Pak se přidají Emma Watsonová a Rupert Grint a začnou vyprávět o svém dospívání se slavnou sérií v patách a postupně se střídají i další pro sérii zásadní tváře. Nepadne nic zvlášť překvapivého, rozhodně ne pro fanoušky série, všem přítomným ale věříme, že jsou dobří přátelé, kteří s láskou vzpomínají na sdílenou minulost.

Tvůrci chápou, že právě „vyrůstání s Harrym Potterem“ bylo vždy jádrem zážitku. Speciál proto klade velký důraz na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější