Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na Česko se valí omikron. Zkušenosti jiných zemí ukazují, co nás může čekat

Lékaři zatím nemají k dispozici léčbu postcovidového syndromu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lékaři zatím nemají k dispozici léčbu postcovidového syndromu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zdá se, že v Česku je klid před bouří. Čísla nakažených koronavirem klesají, snižují se i počty pacientů v nemocnicích. Už v lednu u nás ale zřejmě začne dominovat mnohem nakažlivější varianta omikron. Jak velkou bouři máme očekávat?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ačkoliv počty nakažených nyní vytrvale klesají, je téměř jisté, že brzy se trend obrátí. Podle odhadů odborníků u nás už v lednu převládne varianta omikron podobně, jako se to před Vánoci stalo v Británii, Francii, Nizozemsku a dalších zemích, které nyní hlásí rekordní čísla – statisíce pozitivně testovaných denně.

Výchozí pozice pro Česko vypadá příznivě. Denní přírůstky se na přelomu roku pohybovaly kolem 2000 nově nakažených, v nemocnicích je kolem 2,5 tisíce pacientů s covidem, z toho 543 na JIP. Čísla se tak dostala na hodnoty ze začátku listopadu. Reprodukční číslo se drží pod jedničkou. Přesto některé parametry podle zdravotnických statistiků zůstávají rizikové.

Například relativní pozitivita testů (tedy to, kolik testů ze všech je pozitivních) zůstává stále vysoká – 23 procent. Je to sice méně než začátkem prosince, ale rozhodně to není bezpečné číslo.

„Většina klíčových indikátorů je stále na rizikově vysokých hodnotách a zátěž nemocnic těžkými průběhy covidu-19 klesá velmi pomalu,“ upozorňuje Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Velká část nemocnic přitom zatím neobnovila veškeré plánované operace.

Kolik lidí pošle omikron do nemocnic?

V této situaci přichází omikron. Některé laboratoře už nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Varianta omikron

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější