Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jádro a zemní plyn podle Bruselu zezelenaly, ale jen načas. Jak číst pro Česko klíčový dokument

Na silvestra večer rozeslali úředníci Evropské komise členským státům návrh dlouho očekávaného dokumentu – úpravu takzvané taxonomie zelených zdrojů. Komise v něm přidává jádro a zemní plyn mezi zdroje, které lze dočasně považovat za ekologicky udržitelné investice. Pro Česko, které nemá dostatek obnovitelných zdrojů, a především jaderná energie je pro něj důležitou součástí energetického mixu, je to klíčová změna. Vysvětlujeme, co je obsahem dokumentu, který má Deník N k dispozici, a kdy a za jakých podmínek má začít platit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nový dokument je zásadní především z hlediska budoucích investorů. Celá takzvaná taxonomie je totiž jakýmsi systémem „zeleného“ označování investic v energetickém sektoru. Tím, že jaderná energie i zemní plyn podle dokumentu „mohou přispět k dekarbonizaci ekonomiky EU“, mohou do obou těchto sektorů začít proudit obrovské sumy peněz jak státní podpory, tak i finančních investic bank a různých firem.

Text, který má Deník N k dispozici, vznikl jako takzvaný akt Evropské komise v přenesené pravomoci a doplňuje už stávající (a legislativně schválené) nařízení týkající se právě taxonomie v energetickém sektoru z roku 2020.

Jádro a plyn se do nového dokumentu ale dostaly pouze jako součást přechodových energií „ke klimaticky neutrálnímu hospodářství“, nikoliv jako standardní zelené, obnovitelné zdroje – mezi ty zařazeny nebyly. Jsou tak pouze tranzitními zdroji, byť považované za udržitelné. Komise ovšem v dokumentu nespecifikuje žádné datum, kdy a zda vůbec by státy měly od jádra a plynu (za splnění určitých podmínek) odstoupit.

„Komise se domnívá, že zemní plyn a jaderná energie hrají roli jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Evropská unie

TOP

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější