Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Napětí kolem Ruska vyvolává ve Finsku debaty o vstupu do NATO. Moskva je vidí jako ohrožení

Finský voják během cvičení. Foto: finské ministerstvo obrany
Finský voják během cvičení. Foto: finské ministerstvo obrany

USA začnou s Ruskem o jeho požadavku na bezpečnostní záruky jednat příští pondělí. Svou představu o světě tak, jak ho vidí z Kremlu, už ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo. Mezitím se ale k právu na svobodnou volbu partnera přihlásilo i Finsko. A Rusy si nejspíše vybrat nehodlá.

Finsko sice ještě nevyplňuje přihlášku do NATO, dalo ale najevo, že o svém členství nebo nečlenství v organizaci chce rozhodnout samo, bez ohledu na ruské snahy procesu rozšiřování Severoatlantické aliance zabránit.

Finská premiérka Sanna Marinová si vybrala pro své sdělení chvíli, která není pro Rusko zrovna nejpříjemnější. Právě tuto otázku totiž řeší na jiné frontě, té ukrajinské.

Formulace Marinové byla ale celkem opatrná. „Máme rovněž možnost požádat o členství,“ napsala poslední den starého roku na svém facebookovém účtu. Dodala, že posilování vojenské spolupráce Finska s EU už probíhá.

Nejde tedy jako v případě Ukrajiny o zjevnou a deklarovanou snahu stát se co nejrychleji členem NATO, ale o připomenutí Rusku, že ani v případě svého dalšího souseda si nesmí diktovat podmínky, které by jiné zemi bránily v zajištění vlastní bezpečnosti.

Tím spíše, že i tento soused, stejně jako Ukrajina, baltské republiky, Gruzie a další země, má s ruskou územní rozpínavostí neblahé historické zkušenosti.

A současné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Rusko

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější