Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zavedení referenda nás může dorazit, varuje Eliška Wagnerová. Podle ní prezident Zeman opakovaně porušuje ústavu

Foto Ludvík Hradilek, Deník N
Foto Ludvík Hradilek, Deník N

Zkazili jsme mnohé už přímou volbou prezidenta, nechtějme to dorazit referendem. Většina politiků vám to neřekne. Byť si to myslí, prostě chtějí být znovu zvoleni, říká bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Porušuje Miloš Zeman ústavu?

Podle mého názoru ji jednoznačně porušuje. Je ovšem otázka, jak to definovat. Ústavní delikt, pro který je možné podat žalobu, je buď pro velezradu – a to, co Zeman doposud dělal, podle mě rozhodně není možné pod velezradu napasovat. A pak je tam ta druhá možnost – tedy hrubé porušení ústavního pořádku. A teď je otázka, co znamená to hrubé porušení. O tom, že Zeman ústavu porušuje, jsem přesvědčená. A to v mnoha případech.

Můžete být konkrétní?

Ano, samozřejmě. Začalo to vlastně už ve chvíli, kdy jmenoval Rusnokovu vládu. To bylo absolutně proti principům ústavy. To, co mě z novější doby velmi, velmi nadzdvihlo, byla kauza novičok. A tehdy jsem si říkala, že doba už nazrála, protože tohle přece už není možné. Nebo teď to nejmenování profesorů! To je další kauza a jasné porušení zákona. Z poslední doby samozřejmě musím mluvit také o zásazích do justice.

Abych tomu rozuměla – někteří právníci říkají, že se Zeman pohybuje na hraně ústavnosti. Zajímalo by mě, čím konkrétně tu hranu překročil třeba právě v kauze Mynářových tlaků na soudce. Dejme tomu, že stojíte před Ústavním soudem a snažíte se dokázat, že prezident porušuje ústavu. Co byste tam uvedla konkrétně?

Já vycházím z toho, co říká soudce Baxa a prezident to nevyvrátil – a to tedy musím říct, že prezident porušuje dělbu moci. A ještě v tak citlivém místě! Ovlivňování justice v otázce její nestrannosti? Být nestranný, to je úplně bazální předpoklad pro justici. Kšeftovat a nabízet něco, když soudce rozhodne nějak? To je pro mě jednoznačně za hranou. Přece tu máme prezidentský slib, který říká, že prezident bude dodržovat ústavu a zákony státu.

Sama jste byla senátorkou a teď zmiňujete i kauzy, které se děly právě v té době.

Mluvíme o kauzách i v té době. Já jsem byla velmi opatrná, protože s tou první žalobou se nám to nepovedlo. Z toho jsem vyvodila závěr, že je potřeba postupovat velmi opatrně.

To bylo i u kauzy, kdy Zeman váhal s odvoláním Andreje Babiše.

No to je další věc! Podle mě je to jasné porušení ústavy. Pan Gerloch si myslí, že ne. Podle mě už čas na ústavní žalobu opravdu nazrál. Ovšem 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější